2024. május 14. - Bonifác

Március 10-én támadnak

Az Irán elleni amerikai támadás március 10-én kezdődik majd, s teheráni idő szerint este 10 órakor csapódnak be az első rakéták az iráni főváros területén - írja pénteki számában a Le Soir című belga napilap, egy stratégiai kérdésekkel foglalkozó amerikai
2007. március 2. péntek 15:14 - Hírextra
A honlapon - "iráni visszaszámlálás" címmel - látható egy óra is, amely visszafele számolja a másodperceket eddig az időpontig. A GlobalSecurity.org véleményét ismertetve a Le Soir azt írja, hogy ezúttal - nem úgy, mint az iraki háború kirobbanásakor - nem lesz előzetes figyelmeztetés, elnöki beszéd, hiszen az iráni célpontok megsemmisítéséhez elengedhetetlen a meglepetés.

"Éppen ellenkezőleg, a Bush-kormányzat minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy elhitesse az iráni vezetőkkel: nem áll küszöbön semmiféle katonai akció" - olvasható a belga újságban. Ugyanakkor a GlobalSecurity.org anyaga is elismeri, hogy bármiféle menetrend felállítása egyelőre pusztán spekuláció: azaz elképzelhető, hogy március 10-én mégsem lesz támadás Irán ellen.

Mindenesetre az amerikai szakértők megjelölnek egy periódust, amely minden szempontból a legalkalmasabbnak tűnik az akcióra. Eszerint nem lesz támadás március 9. előtt (mert akkor ér véget a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsának ülése), és várhatóan nem lesz július után.

Akkor váltja majd Tony Blair brit miniszterelnököt a posztján az utóda, Gordon Brown, és ő valószínűleg nem engedélyezné, hogy egy Irán elleni csapáshoz az amerikaiak igénybe vegyék az Indiai-óceánon lévő Diego Garcia légitámaszpontját. (A sziget Nagy-Britannia fennhatósága alá tartozik, rajta az Egyesült Államok létesített katonai támaszpontot a múlt század 70-es éveinek az elején.) Hogy mire alapozzák az amerikai szakértők a márciusi 10-i időpontot?

A Le Soir ismertetése szerint arra, hogy márciusban két olyan esemény várható, amelyeket az Egyesült Államok vagy Izrael egyaránt a "vörös vonal" átlépéseként értékelhet: Iránban 3 ezerre nő az urándúsításhoz használt centrifugák száma, illetve Oroszország leszállítja az ázsiai országnak az első néhány tonna nukleáris hasadóanyagot. A Le Soir végül leszögezi: mindez nagyon spekulatív, de azért március 10-én, európai idő szerint este hét óra körül érdemes lesz bekapcsolni a tévéket...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását