2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az iraki biztonsági erők fokozatosan átveszik az ellenőrzést

Michael McConnell amerikai hírszerzési igazgató keddi közlése szerint az iraki biztonsági erők egyre több terület ellenőrzését veszik át a szövetséges erőktől az arab országban.
2007. február 28. szerda 08:01 - Hírextra
A 63 éves nyugállományú altengernagy - aki a múlt héten tette le a hivatali esküt - a washingtoni szenátus fegyveres testületek bizottsága előtt az Egyesült Államokra leselkedő legjelentősebb külföldi fenyegetések között említette az al-Kaida terrorhálózatot és a Hezbollah síita fegyveres csoportot. McConnell szerint az iraki biztonsági erők jobban teljesítik feladatukat Bagdadban és az ország más részein mint egy évvel ezelőtt, de létszámban és minőségben is erősíteni kell őket.

Több szenátor kétséggel fogadta a hírszerzési igazgató iraki helyzetértékelését. John Warner republikánus védelmi szakértő azt mondta: nem lát bizonyítékot arra, hogy az iraki katonaság és rendőrség olyan ütemben venné át a biztonsági feladatokat, ahogyan azt George Bush elnök új bagdadi biztonsági terve bejelentésekor januárban meghirdette. Warner kifogásolta, hogy úgy telepítenek újabb amerikai egységeket Irakba, hogy a helyi állami fegyveres testületek nem javítanak felkészültségükön.

Carl Levin demokrata párti bizottsági elnök aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az iraki biztonsági erők vállalni tudnák a közbiztonság javításának oroszlánrészét. Azt sem hiszi, tette hozzá, hogy egy éven belül politikai megbékélés várható az országot megosztó kérdésekben.

A McConnellel együtt beszámolót tartó Michael Maples altábornagy, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) vezetője azzal próbálta nyugtatni a szenátorokat, hogy az iraki biztonsági helyzet átalakulóban van. Biztatónak nevezte, hogy az amerikai támogatással indított bagdadi biztonsági offenzíva iraki vezetője, Abbud Gambar tábornok sem a szunniták, sem a síiták irányában nem elfogult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását