Aki bölcsen étkezik, kevésbé lesz asztmás
A táplálkozás bizonyos elemeinek - így a teljes kiőrlésű magvak, a halak (különösen a tengeri halfajták) és a gyümölcsök rendszeres fogyasztásának kiemelt szerepe lehet az asztma tüneteinek enyhítésében.
2007. február 27. kedd 05:39 - Hírextra
Erről a légzőszervi megbetegedésekkel foglalkozó nemzetközi szaklap (European Respiratory Journal, rövidítve Eur respir) ír honlapján.
Több ország kutatóinak vizsgálatai egybehangzóan kimutatták, hogy az étkezés önmagában véve is jelentősen csökkentheti egyes életminőséget rontó tünetek kialakulásának rizikóját.
Holland kutatók a fiatalkori nehézlégzés kialakulását vizsgálták mintegy hatszáz 8-13 éves gyereknél. Az adatok feldolgozása során arra a következtetésre jutottak, hogy a teljes kiőrlésű magvak felére csökkentik az asztma, és negyedére az úgynevezett hörgi túlérzékenység (rövidítve az orvosok ezt BHR-nek mondják) kialakulásának az esélyét.
Még ennél is kedvezőbbnek találták a halfogyasztás hatásait, az ugyanis a harmadára csökkentette az asztma, és nyolcadrészére az atópiához társuló BHR kockázatát.
Az angliai mellkasi és légzőrszervi megbetegedésekkel foglalkozó társaság (a British Thoracic Society) kutatói 2640 dél-londoni (5-10 közötti) gyerek gyümölcsfogyasztási szokásainak vizsgálata során azt mutatták ki, hogy már a napi 1 banán elfogyasztása is harmadával, és a napi 1 pohárnyi almalé pedig a felével csökkentette a nehézlégzéses panaszok kialakulását. Az asztma későbbi megjelenésére azonban egyiknek sem mutatkozott semmiféle hatása.
A vizsgálat összesítése szerint a farmokon felnőtt német gyerekek körében ritkábban fordult elő a szénanátha, illetve az asztma, és jelentősen kisebb volt náluk általában véve is az allergia későbbi kialakulásának esélye. A fenti eredmények arra is utaltak azonban, hogy a citrusfélék, különböző zöldségek, a friss alma, narancslé és egyéb gyümölcsök rendszeres fogyasztása alapvetően nem befolyásolta az asztma fellépésének a kockázatát - olvasható az Eur respir tanulmányában.
Forrás: MTI