2024. május 4. - Mónika, Flórián

Egyenjogúság Wimbeldonban

A versenyzők és a szakértők nyomásának engedve, a 2007-es wimbledoni teniszbajnokságon pontosan ugyanakkora összeget kapnak a női teniszezők, mint férfi társaik. A legpatinásabb teniszverseny történelmében először egyenlítik ki a pénzdíjakat.
2007. február 22. csütörtök 12:34 - Hírextra
A versenyt szervező All Englad Club csütörtökön jelentette be döntését. Az amerikai és az ausztrál nyílt bajnokságon minden főtáblás versenyző (női és férfi egyaránt) a helyezésétől függően részesül az összdíjazásból, míg a párizsi grand slam torna hölgyversenyzői közül a csak a bajnok kap a férfiakéval egyenlő összeget.

A 2006-os wimbledoni bajnokságon a férfi egyes győztese, Roger Federer 655 000 fontot (262 millió forintot) tehetett zsebre, míg a női legjobb, Amelie Mauresmónak harmincezer fonttal (12 millió forinttal) kevesebb jutott. Az All England Club eddig azzal védte álláspontját, hogy a hölgyeknek két győztes szett elég volt egy mérkőzés megnyeréséhez, míg a férfiaknak három kellett.

Tavaly Tony Blair brit miniszterelnök, és Tessa Jowell, kulturális államtitkár is csatlakozott a brit teniszt koordináló szervezet, és a nemzetközii női tenisz szövetség (WTA) kezdeményezéséhez, miszerint az All England Clubnak fel kell számolnia az egyenlőtlen elbírálást.

A vehemenciájáról hírhedté vált teniszlegenda, John McEnroe (a wimbledoni férfi egyes háromszoros bajnoka) a Daily Telegraph című angol napilapban kiállt a döntés mellett. Szerinte ugyanis ha egyszer ugyanazon a versenyen szerepelnek, és ugyanolyan eredményt érnek el, miért ne kaphatnának ugyanannyi pénzt, mint a férfiak.

Peter Fleming, aki John McEnroe-val négyszer nyert Wimbledoni, és háromszor amerikai bajnokságot párosban, szintén egyetértett a döntéssel, bár szerinte ez csak idő kérdése volt, 2006-ban ugyanis már annyira kicsi volt a különbség, hogy szinte már észre sem lehetett venni.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását