2024. május 4. - Mónika, Flórián

30 milliárdra pályázhatnak a kisvállalkozások

A mikro- és kisvállalkozások csaknem harmincmilliárd forintra pályázhatnak március elsejétől a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében - közölte Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista alelnöke.
2007. február 22. csütörtök 11:39 - Hírextra
A vállalkozások a munkahelyteremtéstől kezdve új korszerű gépek vásárlásáig több célra is pályázhatnak - közölte a kormánypárti képviselő, megjegyezve, hogy az ügyintézés egyablakos, azaz egy helyre kell benyújtani a dokumentumokat. Podolák György elmondta: azok pályázhatnak, akik már bizonyítottak, vagyis kétéves gazdasági tevékenység van mögöttük, és minimum egy foglalkoztatottjuk van.

Hozzátette: pályázathoz nem kellenek olyan garanciák, mint amilyeneket a jelenlegi banki finanszírozáshoz kell a vállalkozásoknak benyújtaniuk. Példaként említette, hogy ha egy vállalkozás tízmillió forintos beruházást akar megvalósítani, akkor kétmillió forintos saját tőkével kell rendelkeznie, ehhez felvehet hárommillió forint vissza nemtérítendő támogatást, és a hitelbanknál további 4,5 millió forintot. A vissza nem térintendő összeg és a hiteltámogatás a likviditás 75 százalékát fedi le - mutatott rá.

Podolák György szerint rendkívül fontos, hogy Magyarországon olyan feltételeket teremtsen a kormányzat, hogy minél több uniós forrást lehessen felhasználni. A minimumcél a 90 százalékos hatékonyság. A politikus kitért arra, hogy ma Magyarországon 1,2 millió vállalkozás van, ezek kétharmada mikrovállalkozás. Hozzátette: ez a négyszázezer vállalkozás a GDP ötven százalékát adja, az alkalmazottak 65 százalékát foglalkoztatja, exportrészesedése pedig 36 százalék. Podolák György szerint e vállalkozások erőteljesebb támogatására van szükség, mivel alacsony a tőkerejük, és nem bankképesek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását