2024. május 4. - Mónika, Flórián

Koszovóban és Montenegróban sem tetszik az Ahtisaari-javaslat

Koszovóban és Montenegróban is tiltakoztak szerdán a szerbek az Ahtisaari-terv ellen, amely megítélésük szerint megrabolja Szerbiát, elveszi tőle Koszovót.
2007. február 21. szerda 19:31 - Hírextra
A koszovói fővárostól kissé délre lévő, többségében szerbek lakta, s csaknem hétszáz éves ortodox kolostoráról ismert Gracanicában mintegy 3000 ember vett részt tiltakozó nagygyűlésen, amelyen Srdjan Vasic, a gracanicai körzet elöljárója azt kérte a nemzetközi közösségtől, értse meg, hogy a szerbek saját otthonaikban és saját államukban akarnak maradni.

"A szerbek nem fognak a független Koszovóban élni" - jelentette ki.

A belgrádi oktatási minisztérium képviselője azt követelte a gyűlésen, hogy az iskoláikból elűzött szerb gyerekeknek biztosítsák a tanuláshoz és a normális élethez szükséges feltételeket.

- A szerbek Koszovóban nem nemzeti kisebbség, hanem a legrégebben, már 2000 éve ott élő nép. Erről tanúskodnak a koszovói ortodox templomok és kolostorok is. Egy nép sem épít idegen területen patriarkátust - mondta a minisztériumi tanácsos a nyugat-koszovói Pecben működő, legrégebbi szerb egyházi központra utalva.

A montenegrói fővárosban a Koszovóból elűzöttek montenegrói szövetségének elnöke sajtóértekezleten szólította fel a podgoricai kormányt, hogy szálljon szembe a nemcsak Közép-Szerbia központi részének elszakítására, hanem Macedónia és Montenegró egy részének az elcsatolására is irányuló "nagyalbán tervekkel".

Milenko Jovanovic elítélte a Koszovóra vonatkozó Ahtisaari-tervet, mondván, hogy nincs egyetlen koszovói szerb és montenegrói sem, aki egy független Koszovóban akarna élni. - "Koszovó nélkül nincs Szerbia, és hamarosan Montenegró is megszűnhet, mert nagyalbán eszméket valló szélsőségesek Montenegró létének alapját támadják" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását