2024. május 2. - Zsigmond

Óriásmeteor Magyarmecskén

300 millió évvel ezelőtti óriásmeteor-becsapódás nyomait találták meg Baranya megyében Magyarmecske és Magyartelek között. A nemrég elvégzett földtani mérések alapján a tudósok azt állítják, hogy Közép-Európában ez a legnagyobb ismert becsapódási hely.
2007. február 20. kedd 06:02 - Hírextra
Az óriásmeteor hat kilométeres átmérőjű krátert hagyott maga után. Ezt ma már nem lehet látni, hiszen 1000 méteres üledék rakódott rá az évmilliók alatt. A magyarmecskeiek egyelőre nem tudják pontosan, mit is rejthet a föld valójában. Sokak szerint gyémánt vagy akár kiapadhatatlan gázmező is lehet a mélyben.

A földtani mérések bebizonyították: Közép-Európa területén egyedül itt, Magyarmecske és Magyartelek között csapódott be óriásmeteor az elmúlt évmilliók alatt. A tudósok azt is megmérték, hogy a belső körben a legerősebb a föld elektromos vezetőképessége, ez kifelé haladva gyengül.

Hogy valójában mit rejt a föld, azt kutatófúrásokkal lehetne igazolni, erre azonban a 300 fős településnek nincs pénze. Az első fúráshoz 60-70 millió forint kellene ugyanis - mondta a Független Hírügynökségnek Balogh Imre, Magyarmecske alpolgármestere.

A művelet azért ilyen drága, mert az elmúlt párszáz millió évben sokat változott a táj: amikor a meteorit becsapódott, ezen a helyen fa nagyságú cserjék, halak és kétéltűek éltek még a szakemberek szerint.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását