2024. május 16. - Mózes, Botond

Nemcsak Irán atomlétesítményeit bombáznák szét

Az elkészült vésztervek szerint nem csupán az iráni atomlétesítményeket, hanem az iráni katonai infrastruktúra egészét sújtaná az amerikai katonai csapás, ha azt valaha is elrendelnék - mondták meg nem nevezett diplomáciai források a BBC-nek.
2007. február 20. kedd 08:09 - Hírextra

Az értesülés szerint - jóllehet az Egyesült Államok tagadja, hogy katonai támadást tervezne Irán ellen - az amerikai hadsereg Floridában működő központi parancsnoksága már összeállította a célpontok listáját, amelyen az atomlétesítmények mellett iráni légi és haditengerészeti támaszpontok, rakétaállások is szerepelnek, megakadályozandó a nukleáris fejlesztő telepek megsemmisítésének azonnali megtorlását.

A BBC forrásai szerint egy ilyen amerikai támadásra két okból kerülhet sor: az egyik az, ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy Irán atomfegyver előállításán dolgozik, a másik kiváltó ok pedig az lenne, ha bármely, jelentős amerikai katonai veszteséggel járó iraki támadásról kiderül, hogy azért közvetlenül Irán a felelős.

A BBC tévé hétfő esti híradásában elhangzott, hogy máris jelentős amerikai haditengerészeti tűzerő épült fel a Perzsa-öböl térségében, ahol harminc amerikai hadihajó tartózkodik, és úton van egy újabb repülőgép-hordozó kötelék. Sok kijelölt katonai célpont azonban sűrűn lakott térségek közelében van, ami "dilemmát okoz" az amerikai katonai tervezők körében - hangzott el a műsorban.

A Natanzban működő, mélyen a földfelszín alá épített fő iráni atomközpont ellen az amerikai légierő szinte bizonyosan B2-es "lopakodó" hadászati bombázókat vetne be, amelyek bunkerek falának átütésére alkalmas rakétákat lőnének ki a telepre. Natanz létesítményeit közvetlenül egy 2,5 méter vastag betonfal védi. E falat is egy további betonréteg veszi körül, és az egész fölé egy még további, megerősített betontetőt vontak; mindez 22 méternyi földréteg alatt van - mondták a BBC forrásai.

A legnagyobb londoni stratégiai elemző műhely által a globális katonai-stratégiai helyzetről január végén kiadott éves összeállítás szerint azonban Irán még évekre van attól, hogy működőképes nukleáris robbanótöltetet állítson elő. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) 450 oldalas idei jelentése - Military Balance 2007 - szerint Irán még több hónapnyi távolságra jár attól is, egyáltalán be tudja indítani az urándúsításhoz szükséges centrifuga-hálózatot. Még további, ráadásul egészen más léptékű feladat e centrifuga-rendszer megfelelő működésének elérése, amely legalább további egy évig, de jó eséllyel még hosszabb ideig tartana a londoni elemző műhely szakértői szerint.

"Ha és amikor" ez bekövetkezik, az IISS becslése szerint onnantól számítva 9-11 hónapba telne 25 kilogrammnyi, magasan dúsított uránium előállítása, amely egy hagyományos atomtöltet összeállításához szükséges. Az intézet becslése szerint Irán ettől még legalább 2-3 évnyire jár. Ha azonban Irán a műszaki akadályokon túljut, az atomprogram megállítását célzó katonai opciók valószínűsége megnövekedne - fogalmazott a londoni elemző csoport múlt havi jelentése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását