2024. május 2. - Zsigmond

Tömeges elbocsátások a brit tulajdonú baromfitermék cégnél

Tömeges elbocsátásokat jelentett be hétfőn a madárinfluenzától sújtott, a magyar SáGa céget is tulajdonló brit Bernard Matthews baromfitermék-forgalmazó cég. A brit szakminiszter ugyanaznapi közlése szerint továbbra is magyar kapcsolatot vizsgálják a kór
2007. február 19. hétfő 23:36 - Hírextra
A Bernard Matthews hétfő esti hivatalos bejelentése szerint a cég eladásai 40 százalékkal zuhantak, mióta kelet-angliai pulykafarmján a hónap elején kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélye H5N1 vírustörzsét. A telepen két hete mind a 159 ezer pulykát leölték.

Az eladások zuhanása miatt a társaság az illetékes szakszervezet vezetőivel tartott hétfői találkozón "sajnálattal terjesztette elő" azon tervét, hogy már másnaptól 130 brit dolgozójának mond fel, egyelőre ideiglenes jelleggel. A cég közölte azt is, hogy az értékesítés jövőbeni alakulásától függően "nem lehet kizárni" további 400-500 alkalmazott elbocsátását.

A Bernard Matthews Magyarországon a SáGa Foods baromfifeldolgozó céget birtokolja.

David Miliband brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi miniszter hétfőn a londoni alsóházban kijelentette: a kór nagy-britanniai forrásának felderítését célzó vizsgálat továbbra is arra a kapcsolatra összpontosít, amely a Bernard Matthews érintett kelet-angliai pulykatelepe és Magyarország között fennáll.

A brit kormány ezek szerint továbbra is kitart azon hivatalos álláspontja mellett, amely szerint az egyik valószínű forrás a Magyarországról érkező baromfitermék-import lehetett.

Az előző hét végén Fred Landeg helyettes brit főállatorvos a szaktárca aznap kiadott új vizsgálati jelentéseit ismertetve Londonban azt mondta: "a leghitelesebb hipotézis" még mindig az, hogy a vírus Magyarországról importált pulykahús révén érkezett Nagy-Britanniába. Ennek ugyanakkor ellentmondani látszott a minisztérium, valamint a brit élelmiszer-szabványügyi hivatal (FSA), az egészségvédelmi hatóság (HPA) és a húshigiéniai szolgálat (MSA) által közösen összeállított, ugyancsak pénteken kiadott vizsgálati jelentés, amely szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem került a Bernard Matthews telepére pulykahús a korábbi magyarországi madárinfluenza-előfordulások térségéből.

A brit helyettes főállatorvos kijelentette: tudatában kell lenni annak, hogy esetleg soha nem sikerül véglegesen megállapítani a vírus eredeti forrását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását