2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nagyobb hatalmat kapnak a fegyveresek

Núri al-Máliki iraki kormányfő szerdán bejelentette, hogy érvénybe lépett a Bagdad közbiztonságának megszilárdítását célzó terv, amelynek keretében a fővárosban szélesebb jogkört kapnak a fegyveres erők.
2007. február 14. szerda 11:20 - Hírextra
 A megerősített biztonsági intézkedések hatályba lépését újságírókkal közölte a miniszterelnök a fővárostól 110 kilométerre délre fekvő Kerbela városba tett látogatása alkalmával.

Abbud Gambar tábornok, az amerikai támogatással megvalósuló biztonsági terv vezetője kedden közölte, hogy a járművekre bevezetett bagdadi kijárási tilalom este tizenegy óra helyett nyolc órakor kezdődik és változatlanul reggel hatkor ér véget.

A nemzetközi repülőteret nem érintik az intézkedések. Kiterjesztett jogkörrel ruházzák fel a rendőrséget és a hadsereget Bagdad területén. Átkutathatnak bármely magántulajdonban lévő ingatlant, járművet, korlátozhatják utóbbiak mozgását, ellenőrzőpontokat állíthatnak fel.

A biztonsági terv felelős személyei jogosultak a "szükséges óvintézkedéseket megtenni" a telekommunikációt illetően, "bevezethetik a szükséges korlátozásokat a nyilvános helyeken (...), szervezetek, vállalatok és irodák vonatkozásában" a lakosság biztonsága érdekében - mondta, hozzátéve, hogy a szigorúbb szabályok megszegői ellen rendkívüli eljárás keretében a terrorizmus elleni törvényt alkalmazzák.

Amerikai illetékesek visszatérő vádja Iránnal szemben, hogy támogatja az iraki felkelőket. Hasonlóképp, iraki és amerikai illetékesek szerint Szíria nem tesz eleget annak érdekében, hogy megakadályozza fegyveresek beszivárgását Irakba. Emiatt vezették be az ideiglenes, 72 órás határzárat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását