2024. április 19. - Emma

Sólyom: "A magyar név nem merülhet ki abban, hogy népi táncot járunk"

A kultúrnemzet és az állam fogalmát próbálja tudatosítani a román partnerekben Sólyom László köztársasági elnök kedden Marosvásárhelyen.
2007. február 13. kedd 13:52 - Hírextra
A köztársasági elnök a helyi közigazgatási intézmények irányítóival, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tisztségviselőivel és a Sapientia egyetem vezetőivel, valamint értelmiségiek egy csoportjával találkozott Marosvásárhelyen. Fogadta őt Dorin Florea polgármester, Czegzi Sándor alpolgármester, Ciprian Dobre prefektus. Sólyom László az RMDSZ marosvásárhelyi elnöki irodájában ismét eszmecserét folytatott Markó Bélával, a szövetség elnökével és a szervezet több más tisztségviselőjével.

Ezután kereste fel a Sapientia egyetemet, majd a Kultúrpalotában helyi értelmiségiekkel találkozott. Tartalmas, jó légkörű beszélgetés zajlott a Sapientia aulájában. A magas rangú vendéget Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke köszöntötte, a rendezvényen Dávid László, az egyetem rektora és Hollanda Dénes, a marosvásárhelyi kar dékánja is jelen volt.

Kató Béla köszöntőjében arra kérte Sólyom Lászlót: segítsen tekintélyével, hogy az egyetem továbbra is megkaphassa a működéséhez szükséges támogatást.

Az államfő a zsúfolt terem hallgatósága előtt kifejtette: a mostani romániai útnak számos hivatalos célkitűzése volt. Mint elmondta, két nap alatt egyszer sem ejtette ki azt a szót, hogy magyar kisebbség, mindig csak magyar társadalomról beszélt. Szükségesnek tartotta, hogy bizonyos fogalmak honosodjanak meg. Van kultúrnemzet és vannak államok - hangsúlyozta. Ismételten kifejtette: a romániai magyar közösség, a magyar társadalom csak akkor tudja fenntartani magát, csak akkor tud asszimiláció nélkül integrálódni, ha megvan az infrastruktúrája, működnek a szükséges intézményei. A magyar név nem merülhet ki abban, hogy népi táncot járunk - hangsúlyozta az elnök.

A Sapientiáról szólva elmondta: örül annak, hogy olyan helyen tesz látogatást, ahol a műszaki tudományok vannak többségben. A magyar értelmiség kiegyensúlyozottsága szempontjából ugyanis szerinte rendkívül nagy jelentősége van annak, ha ezeken a területeken is megfelelően sok magyar értelmiségi van, nem csak a humán tudományok területén. Úgy vélte: a magyar államfőnek ugyan nincs túl nagy hatásköre, de jelentős erkölcsi súlya van. Ígéretet tett, hogy ennek szellemében fogja képviselni a Sapientia fenntartásának, finanszírozásának az ügyét.

Sólyom László ígéretet tett arra is, hogy a jövőben gyakran jön majd el Erdélybe, s jelezte, hogy egy hónap múlva ismét látogatást tesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását