2024. május 21. - Konstantin

Dominique de Villepin: Az amerikaiak vesztettek, menjenek haza

Az Egyesült Államok "veszített Irakban" - jelentette ki Dominique de Villepin francia kormányfő egy kedd este megjelent lapnyilatkozatban, s úgy vélte, csak úgy lehet elkerülni a polgárháborút Irakban, ha az amerikaiak és szövetségeseik 2008-ig kivonják c
2007. február 7. szerda 08:04 - Hírextra
Dominique de Villepin a Financial Times című londoni üzleti napilap internetes oldalán megjelent interjúban szorgalmazta egy menetrend fölvázolását a külföldi csapatok Irakból való kivonására. Szavai szerint abszurd az az állítás, hogy a külföldi csapatok csak akkor távoznak Irakból, miután az arab országban megvalósul a béke és a demokrácia.

"Ez sohasem fog bekövetkezni" - jelentette ki, s hozzáfűzte: a könyörtelen diagnózis az, hogy az Egyesült Államok vesztett Irakban.

A francia kormányfő - aki négy éve Jacques Chirac francia elnökkel együtt hevesen ellenezte az Irak elleni katonai akciót - azt mondta, csak még több gyilkosság és még súlyosabb válság vár Irakra, ha "nem jelentjük ki, hogy egy éven belül nem lesz több amerikai és brit katona Irak földjén".

Szintén kedd este egy másik tekintélyes francia politikus, Philippe Douste-Blazy külügyminiszter az I-Télé franca hírtévében a kormányfő szavait túllicitálva azt mondta, Irakban ma polgárháború dúl, s az "egyedüli megoldás" a külföldi csapatok 2008-ig való kivonása.

A Fehér Ház visszautasította a csapatkivonási menetrend meghatározására vonatkozó francia javaslatot. Gordon Johndroe, nemzetbiztonsági tanács szóvivője rámutatott, "ha kijelölnék a visszavonulás rendjét még azelőtt, hogy az iraki biztonsági erők képesek lennének megvédeni az övéiket, az csak az Irakban dúló erőszak fokozódásához vezetne, ezt pedig nem engedhetjük meg". A szóvivő hozzáfűzte, Villepin és Douste-Blazy megjegyzéseiben nincs semmi meglepő, azok "korábbi nyilatkozataik logikájába illeszkednek".

Londonban a védelmi tárca szóvivője közölte: Nagy-Britannia álláspontja nem változott. A brit csapatok mindaddig Irakban maradnak, amíg a bagdadi kormány úgy ítéli meg, hogy szükség van a koalícióra a biztonság fenntartása és az iraki biztonsági erők támogatása érdekében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását