2024. április 27. - Zita

Iránból buzdítják egységre az irakiakat

Egységre szólította fel az irakiakat Ali Hamenei ajatolláh, Irán vallási és politikai vezetője a legfontosabb iraki síita vezetővel, Abdel-Azíz Hakímmal folytatott hétfői találkozóján - adta hírül az iráni állami televízió.
2007. február 5. hétfő 14:32 - Hírextra
"Az irakiaknak - legyenek szunniták, síiták, kurdok, arabok vagy türkmének - össze kell tartaniuk, és meg kell őrizniük éberségüket" - hangsúlyozta az ajatolláh, hozzátéve, hogy Irán mindig is Irak biztonságának és fejlődésének szavatolására, valamint egységének megőrzésére törekedett. Az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsát (SCIRI) vezető Hakím üdvözölte az iszlám köztársaság támogatását, és méltányolta Irán "építő szerepét" az iraki helyzet stabilizálásában.

Hakím vasárnap Manusehr Mottaki külügyminiszterrel találkozott, de iráni látogatásának egyéb részletei nem ismeretesek. A SCIRI vezetője széles körű kapcsolatokat ápol az iszlám köztársasággal, amely 1982-ben támogatta a mozgalom létrehozását, illetve Szaddám Huszein uralma alatt befogadta annak üldözött vezetőit.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Teheránt, hogy támogatja az iraki síita milíciákat. Irán ezt cáfolja, s azt állítja, hogy kizárólag az iraki kormánynak nyújt segítséget (amelyben a síitáknak van uralkodó szerepük).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását