2024. május 19. - Ivó, Milán

A James Bond-rejtély

Negyven komoly tudós közös erővel próbálja megtalálni az elpusztíthatatlan brit szuperkém sikerének titkát. A Párizsban kedden megnyílt kétnapos nemzetközi kollokvium első ízben összegezi az ötven éve töretlen népszerűségnek örvendő sorozat kultúrtörténe
2007. január 17. szerda 13:52 -
A Ian Fleming fejében megszületett magányos brit kém kalandsorozata 1953-ban vette kezdetét a Casino Royale című regénnyel. Az első sztori tavaly decemberben bemutatott második filmes feldolgozása rekordszámú nézőt vonzott világszerte.

James Bond (fedőnevén a 007-es ügynök) fantasztikus hőstetteit Fleming 12 regényben mesélte el, amelyekből 200 millió példány kelt el. Az író 1964-ben bekövetkezett halála után öt másik író tollából még további 30 James Bond-regény és novella született. 1954-ben néhány epizódjából tv-film készül, metamorfózisainak újabb állomása 1957, a Daily Express ekkor indítja el a tikosügynök legizgalmasabb  misszióinak képregényre feldogozott sorozatát.

Világméretű népszerűségét azonban az eddig elkészült 21 filmfeldolgozásnak köszönheti, amely az egykori regényhőst kivételesen hosszú életű, globális kulturális jelenséggé avatta. A James Bond-sorozat 1962 óta több mint 4 milliárd dolláros bevételt hozott, ami a mozitörténet leghosszabb sikersorozata.

Az előző több mint negyven év során hat színész bújt a szabad világot elpusztítással fenyegető gonosszal harcba szálló, rettenthetetlen szuperhős bőrébe. A prototípus és talán legnépszerűbb a skót Sean Connery volt, a legtöbb filmadaptáció címszereplője Roger Moore, aki egyébként a leghosszabb ideig szolgálta a vásznon őfelsége titkosszolgálatát, Daniel Craig pedig, aki a sorozat legújabb folytatásában mutatkozott be, abban különbözik minden korábbi elődjétől, hogy ő az első szőke, kékszemű 007-es ügynök.
Forrás: 123.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását