A világkiállítás főépülete szerkezetkész

Elkészült a 2010-es sanghaji világkiállítás központi épületének acélszerkezete, a 142 ezer négyzetméteres csarnok az expo alatt különböző ünnepségeknek, ceremóniáknak és nemzetközi tanácskozásoknak ad otthont. Az Expo Központ egyike annak az öt, környezet

Sanghaj Putung (Pudong) körzetében létesítendő kiállítási terület elsőként felhúzott központi épületében, jelenleg a gépészeti munkákon és a homlokzat kialakításán dolgoznak - mondta Ku Ja-nan (Gu Ya'nan) a Sanghaji 7. számú Építőipari Vállalat vezérigazgatója.

A tavaly júniusban indult építkezés a tervek szerint 2009 novemberében fejeződne be, a mostani állás szerint az Expo Központ jóval a kitűzött határidő előtt elkészül - hangsúlyozta a vezérigazgató.
A világkiállítás állandó épületei környezetbarát technológiák és alapanyagok felhasználásával, a legmagasabb környezetvédelmi szabályok betartásával készülnek.

Az Expo Központ egyike annak a három kínai épületnek, amelyet már az ország legmagasabb környezetvédelmi előírásai alapján terveztek. A működtetéshez szükséges villamosáram 50 százaléka és a vízfelhasználás 30 százaléka megújuló, vagy újrahasznosított forrásból származik.

A külföldi pavilonok közül Japáné olyan lesz, mint egy "lélegző organizmus", ezzel kívánva bemutatni, hogyan tudja jobbá tenni az ökológiai technológia az emberek életét. Működtetésére a szervezők szerint csak tiszta energiát, például napenergiát használnak majd. Tematikája felöleli a múltat, a jelent és a jövőt, számtalan intelligens robot teljesít majd szolgálatot.

(A 6000 négyzetméteres japán pavilon nagyobb lesz, mint bármely más világkiállítás japán bemutatójának színtere.)Az expo épületeinek 2009 végére kell elkészülniük, a próbaüzem 2010 januártól indul. A sanghaji világkiállítás 2010. májustól októberig tart, és több mint 200 szervezet, illetve ország képviselteti rajta magát. Több mint hetvenmillió látogatóra, köztük ötmillió külföldire számítanak.
Forrás: MTI