2024. május 2. - Zsigmond

Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum -a Reneszánsz Év - 2008. keretében- csaknem fél évig tartó programsorozatra és kiállításra invitálja a látogatókat, melynek keretében május végétől -a tokaji szüret befejezésének időszakáig-, november elejéig, a reneszánsz él
2008. május 19. hétfő 16:04 - Hírextra

A programok középpontjában a nemes ital és esszencia áll, melynek bemutatására kiállítás, aszú-kóstolók, könyvbemutató, interaktív, szórakoztató családi rendezvények és a Tokaj Reneszánsz Egyesület bortermelőinek közreműködésével kerül majd sor.

Kiállítás:

Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza c. bortörténeti- és fotókiállítás
Május 30- november 9.

Megtekinthető: kedd-vasárnap 10-17 óráig, hétfőn a múzeum zárva tart.
Belépőjegy ára: felnőtt: 800 Ft, gyermek és nyugdíjas: 400 Ft, családi (2 felnőtt, 2 gyermek): 2000 Ft.

A május 30-án nyíló ideiglenes kiállításunk alkalmával bepillanthatunk a reneszánsz bor világába, megismerkedhetünk az aszú bor készítésének történetével, megismerhetjük a Tokaj-hegyaljai pincészetek működését, jelenét és jövőjét. A közel 500 m2-es tárlatot Tátrai Zsolt borász, fotóművész alkotásai színesítik, a fénykép kiállítás a Tokaj-hegyaljai borkészítés életéből mutat be kockákat.
A magyarországi borászatban is jelentős korszaknak tekinthető a reneszánsz időszaka. Az ókori szerzők borászati megállapításainak újra felfedezése, az ókori borkészítmények -ürmös és füves borok, édes csemegebor készítmények, az édesítő fűszernek is használt mazsola- közismertté válása jellemzi e korszakot. Nem véletlen, hogy az aszú borok készítése is ebben az időben kezdődött, első írásos említésük 1571-ből ismert, de a szaktudomány a XVI. század elejétől már feltételezi általános készítésüket. A Mátyás király uralkodó által is szeretett aranyló színű szerémi fehérbor is már - a ma is ismert - szamorodni típusú nemes ital lehetett.

Programok:

Május 30-31. Tokaj-hegyalja Budapesten
Ezen a hétvégén borászok, kézművesek, zenészek, kulturális szervezetek érkeznek Tokaj-hegyaljáról, hogy közelebbről ismertessék meg Önökkel e ma is reneszánszát élő történelmi borvidékünket és hagyományait.

Kóstoljon Tokaj-hegyalja legfinomabb boraiból, ismerje meg készítőiket, titkaikat, a reneszánsz korában is fogyasztott folyékony arany ízét és a ma is reneszánszát élő vidék kiváló borászmestereinek új kreációit!

Június 21. Múzeumok Éjszakája – Varázslat - reneszánsz - bor
Ismét fergeteges tüzes programmal, koncertekkel, kézműves-mesterekkel, tokaji aszúkóstolókkal és számtalan új szereplővel várjuk Budapest egyik legnépszerűbb helyszínén, a városligeti Vajdahunyadvárban!
Programok éjjel és nappal, kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Megéri nálunk kezdeni!

Június 28.
- 10-16 óráig a Levendula Játszóház és Alkotóműhely kézműves foglalkozása: királyi textilbábok készítése
- 11 órától tárlatvezetés a múzeum új állandó kiállításában
- 15 órától "Élet a várban" – dramatikus játék gyerekeknek.

Június 29.

- 10-16 óráig a Levendula Játszóház és Alkotóműhely kézműves foglalkozása: kódexírás
- 11 órától tárlatvezetés a múzeum új állandó kiállításában.

A Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza c. kiállítás időtartama alatt (május 30.– november 9.) minden hétvégén pecsétnyomás, játékos reneszánsz feladatlap, valamint számos, a reneszánsz jegyében szervezett hétvégi kézműves program és színes előadás várja a játékos kedvű családokat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását