2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A bort ünneplik Pécelen

Hagyományteremtő bor- és kultúraünnepet tartanak a hét végén a péceli Ráday-kastélyban, a színes program közepette a gasztronómia hívei különösen jól járhatnak - közölte a Pest megyei város alpolgármestere csütörtökön az MTI-vel.
2008. május 15. csütörtök 21:55 - Hírextra
Sarlós Imre beszámolt arról, hogy Ráday Pál Rákóczi fejedelem diplomatája volt, s mivel kiterjedt birtokokon gazdálkodott Tokaj-hegyalján, a rendszeresen Nyugatra szállított borai gazdaggá tették, s ebből a pénzből kezdte építeni a ma műemlékkastélyt. Egyébként kettős burkolatú hordókban vitte a bort külföldre, hazafelé jövet pedig református könyveket rejtett a dongák közé, Mária Terézia idejében ugyanis tiltották ezt a felekezetet. A kastély dísztermének freskói páratlan értékűek - tette hozzá.

A szombaton kezdődő kétnapos ünnepségsorozaton borversenyt tartanak, majd a helyi lovasbandérium parádés felvonulása következik. Délben vadász-, pásztor- és házias ételek fesztiválját tartják, 30 szakács nevezett be erre az ünnepségre, hogy gímszarvaspörkölttel, vadnyúlpaprikással, struccgulyáslevessel kápráztassa el a publikumot. Este bált tartanak, vasárnap pedig bábjátékok, diákszínház és sok zene színesíti a programot. Emellett malac- és báránysültek, lacipecsenyék ízkavalkádját kóstolhatja meg a rendezvényre várt több ezer ember - hívta fel rá a figyelmet Sarlós Imre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását