2024. május 3. - Tímea, Irma

Eü centrum hajléktalanoknak

Hajléktalanok számára nyitott 24 órás ellátást nyújtó egészségügyi centrumot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegeden: az intézmény három kórtermében összesen tizenhat ágyon fogadják a rászorulókat - jelentette be Vecsei Miklós, a szervezet ügyvezető al
2009. január 27. kedd 13:12 - Hírextra
Az utcán élő hajléktalanok, akik között sokan több olyan betegségben is szenvednek, amivel mások kórházban fekszenek, rendkívül nehezen juthattak megfelelő orvosi ellátáshoz - mondta a szegedi intézmény átadása előtt a szakember az MTI-nek .

Ha egy szociális munkás rá tudta venni a hajléktalant, hogy vizsgáltassa meg magát, előbb orvosi igazolást kellett szerezni arról, hogy állapota lehetővé teszi, hogy megfürdessék. A fürdetést követően ágyat kellett neki szerezni, s ha ez sikerült, meg kellett győzni arról, hogy maradjon is bent a kórházban, s ne menjen vissza az utcára - fogalmazott a szakember. A szegedi centrumnak - és az országban máshol nyílt hasonló intézményeknek - köszönhetően elkerülhető ez a "tortúra" - mondta Vecsei Miklós.

Az intézményben megvizsgálják, megfürdetik a hajléktalant, majd 24-48 óráig megfigyelés alatt tartják. Igyekeznek mind fizikálisan, mind mentálisan "kórházképes" állapotba hozni a beteget, s ha szükséges, ezt követően továbbszállítják a megfelelő intézménybe. A központ a lábadozás során is segítséget tud nyújtani a hajléktalanoknak, arra az időre is befogadja őket, amelyet mások kórházból kikerülve otthon, a saját ágyukban töltenének - foglalta össze a centrum feladatait a szakember.

A hajléktalanokat segítő 24 órás egészségügyi központok működtetését egy 2004-es kormányrendelet írja elő. Ennek megfelelően négy centrum létesül a fővárosban és egy-egy valamennyi régióban, ezek közül a veszprémi és a győri nincs még kész - tudatta az alelnök.
A szegedi központ létrehozását 15 millió forinttal támogatta a Hajléktalanokért Közalapítvány, 10 millióval a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az ingatlant a szegedi önkormányzat bocsátotta a szervezet rendelkezésére, a nagy értékű eszközök, kórházi ágyak pedig külföldi adományokból származnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását