2024. május 14. - Bonifác

Miért vagyunk lusták?

Vagy mindent, vagy semmit? Élsport, amatőr sport vagy teljes sporttalanság. Sokak számára viszont csak az élsport és a sportmentes élet kategóriája létezik. Minek köszönhető ez?
2009. január 27. kedd 19:25 - Tőkés Zsuzsa
Hagyományok tekintetében nem szűkölködünk, hiszen a magyarok mindig előkelő helyen végeztek a rangos világversenyeken, az olimpiákon.

Ami a magyar társadalom egészségügyi helyzetét illeti: sok a szívbeteg, magas az érrendszeri problémákkal küszködők száma, és akkor az elhízás jelenségéről még nem is beszéltünk. Brillírozó élsport, hézagos amatőr sport, járjuk utána annak, hogy társadalmunk lustaságának milyen okai vannak. Síklaki István szociálpszichológust a magyar társadalom életmódjáról és sportolási szokásairól kérdeztük.

Milyen okai vannak társadalmunk lustaságának?

Nem vagyunk lusták, azaz semmi estre sem vagyunk lustábbak a régiónkban lévő országok bármelyikénél. A kiemelt sportteljesítmény iránti készség a kulturális hagyományoknak köszönhetően viszont valamivel mégis nagyobb, mint a környező országokban.

Mitől függ az, hogy egy társadalom mennyire él tudatosan?

Általános tendenciának mondható, hogy a gazdasági fejlettség csökkenésével növekszik az egészségtelen és a hizlaló ételek aránya a táplálkozási szokásokban. A paraszti társadalmakban a termés minősége és mennyisége szabta meg az étrendet, ezért alakulhatott ki az a fajta beidegződés, hogy akkor együnk, amikor van mit, és akkor is jó sokat, mert ki tudja, hogy mit hoz a holnap. A háborúk pedig csak megerősítették ezt a fajta félelmet. A kulturális szokások a mérvadóak a tudatos életmód kérdésében, ugyanis minél többet él egy társadalom urbánus és gazdag környezetben, annál inkább megengedheti magának azt, hogy odafigyeljen az egészségére.

Milyen hatással van a média a sportolási kedvre?

Nagyon csekély mértékben befolyásolja a média a sportolási kedvet. A fiataloknak mintát nyújt, ezzel serkentve őket a testmozgásra a passzív nézőknek pedig a szurkolás élményét adja. De egyik oldalon sem eredményez nagyobb sportolási kedvet vagy pedig eltespedést. A médiánál fontosabb szerepet játszik a fiatalok életében az a modell, amit otthon látnak: tehát ha egy bőségesen táplálkozó, keveset mozgó családban nő fel egy gyerek akkor nagy valószínűséggel ő is ezt a példát fogja követni.

De ezek az uralkodó tendenciák csupán a jobban értés szempontjából fontosak. Hogy ki mennyire elégedett sportolási és életmódbeli szokásaival, az úgyis az egyénektől függ.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását