2024. május 13. - Szervác, Imola

Bogdán Kálmán csak a szépre emlékszik

Hogyan kell derűsen élni, ez lehetett volna a mottója annak a rendhagyó könyvbemutatónak, amelyen a kilencvenhat esztendős Bogdán Kálmán kötetét mutatták be csütörtökön este a bukaresti érdeklődőknek. "Csak a szépre emlékezem" a címet viseli a könyv, amel
2008. január 25. péntek 13:30 - Hírextra
A szerző fia, Bogdán Tibor neves erdélyi újságíró felidézi az MTI-nek: apja az ötvenes években Szatmárnémetiben és Kolozsváron színészként kereste kenyerét, majd a kincses városban úszó- és vízilabdaedzőként aratott sikert. E sportágban ugyanis az ő vezetésével nyert első ízben országos bajnokságot vidéki csapat Romániában. Bogdán Kálmán első írásai a bukaresti Hétben már a hetvenes évek második felében napvilágot láttak, más lapokban is közölt humoros jegyzeteket, visszaemlékezéseket.

Évei számát tekintve ugyan már nem fiatal, életerőben és szellemi nyitottságban mégis "lekörözi" akár a mai huszonéves korosztályt is. Fia csak példaként említi, hogy édesapja öt évvel ezelőtt tanulta meg a számítógép kezelését, regényét már azon írta meg. Internetes fórumok rendszeres résztvevője, hozzászólója.

A bemutató nélkülözte a magasztos irodalmiasság légkörét, de ez csak javára vált az eseménynek: közvetlen hangulat alakult ki a szerző és közönsége között. Ami a könyvet illeti, életre kel lapjain a XX. század elejének Nagybányája, felelevenednek a korabeli Budapest szórakozóhelyei, fel-felbukkan a főváros argója, a szerző felidézi a kolozsvári színház újraalakulását, a romániai úszósport kezdeteit, az ötvenes évek csasztuska-brigádjait.

Hangulatos portrékkal is találkozhatunk, így a nagybányai festőiskola ismert tagjaival, mint Klein József, Ziffer Sándor, Sztelek Norbert, vagy olyan közismert kolozsvári személyiségekkel, mint Szilágyi András, Méhes György vagy Óváry Elemér. Megjelenik a könyvben a legendás cigányprímás, Halász Lajcsi, de a szerző leírja találkozását a híres repülőssel, Lindbergh-gel is.

"Nagyon sok jót lehet mondani erről a könyvről, a legtöbbet is el lehet mondani - vagyis azt, hogy nem lehet letenni" - írja Agoston Hugó híres publicista a kötetet méltatva. "Bogdán Kálmán rendelkezik a ritka bölcsességgel, amely arra tanít bennünket, hogy az élettel nem kell semmi különöset csinálni: csak élni kell, belenyugodva a változtathatatlanba, de olykor bátran megváltoztatva azt, amit lehet" - fogalmaz Ágoston Hugó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását