2024. május 5. - Györgyi

Fertőzés tizedeli a méheket

Elégetik a méhcsaládokat Kapuvár és Csorna térségében, mert fertőző betegség jelent meg a kaptárakban. A nyúlós költésrothadás ellenszere a tűz. Egy százcsaládos méhésznek akár több millió forint kára is lehet abból, ha méheit karantén alá helyezik és kii
2007. augusztus 6. hétfő 17:17 - Hírextra
A nyúlós költésrothadást okozó baktérium a kelésben lévő fiatal egyedeket betegíti meg. A helyzetet súlyosbítja, hogy több soproni méhész a Hanságba vitte el méheit, ahol az egészséges rovarok keveredhettek a betegekkel.

Egy méhészetben több éves kiesést jelenthet, hogyha eltüzelik az állományt, új méheket kell vásárolni, ki kell építeni újra a kereteket, ez mind idő, és a méhésznek ez komoly ráfordítás is, komoly erkölcsi aggályt jelent, mert egy méhészt, ha eltüzelik az állományát, az elég rosszul érint.

Kapuvár és Csorna térségében 19 méhészetben rendeltek el teljes megsemmisítést. 270 méhcsalád került kiirtásra. Hosszú évtizedek óta hasonló szabályozás van, tehát a fertőzött méhcsaládokat a további megbetegedések elterjesztése érdekében ki kell irtani.

A közelmúltbeli mézhamisítási ügy, majd az olcsó román és kínai méz behozatala mellett a fertőző betegség elterjedésével a hazai méhészek újra nehéz helyzetbe kerültek, s kérdés, hogy a kártalanítással képes lesz-e az állam a tenyésztők tényleges veszteségeit kifizetni.(hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását