2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Utóljára tüntettek a Kossuth téren

Utoljára demonstráltak a Parlament közelében, a Nagy Imre-szobornál a magukat Kossuth tériekként azonosító tüntetők. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szervezet által a tüntetéssorozat ünnepi lezárásaként meghirdetett rendezvényen pénteken kora este mintegy negyven ember jelent meg a budapesti Vértanúk terén.
2010. április 30. péntek 20:13 - HírExtra
Az egybegyűltek közül többen a megszokott - főként Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt szidalmazó - rigmusok skandálása mellett egymást fényképezték, így örökítve meg a több mint ezerháromszáz napja megkezdett tüntetéssorozatot.

A demonstrációsorozat lezárásának hírét április 23-án közölte a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 az MTI-vel, mondván, hogy a választási eredmények alapján úgy ítélik meg, "vállalt feladatuk véget ért", az MSZP vezette kormány megbukott. Hangot adtak továbbá azon véleményüknek, hogy "az Országgyűlésbe jutott egy valóban nemzeti párt", a Jobbik.

A több mint három és fél éven át tartó tüntetéssorozat kiváltó oka Gyurcsány Ferenc 2006. szeptember 17-én nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde volt, amelyet az akkori kormányfő az év május 26-án, zárt frakcióülésen mondott el.

Az ismeretlenek által rögzített beszédből először a Magyar Rádió közölt részleteket. Ennek nyomán tüntetések kezdődtek, majd másnap zavargások törtek ki Budapest utcáin, tüntetők megostromolták a Magyar Televízió székházát, több autót felgyújtottak.

A Kossuth téren éjjel-nappal jelen lévő tüntetőket végül 2006. október 23-ra virradóra szorították ki a rohamrendőrök, majd a Parlament előtti teret több hónapra kordonnal zárták le. A demonstrálók 2006. október 23-án és azután többször, főként nemzeti ünnepek alkalmával is összecsaptak a rendőrökkel.

A Kossuth tér lezárása, majd újbóli megnyitása után is folytatódtak a tüntetések: a Batthyány-örökmécsest körülvevő területen és az Aulich utcában, illetve a Vértanúk terén követelték a kormány távozását és az Országgyűlés feloszlatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását