2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Múmia a CT-ben

Számtalan érdekesség tudható meg az egyiptomi múmiákról a komputeres tomográfia segítségével, amely képes "bekukkantani" a pólyák alá.
2009. július 1. szerda 10:40 - HírExtra
A The New York Daily News honlapja (http://www.nydailynews.com) szerint a vizsgálat nem várt eredménnyel szolgált, kiderült, hogy a gyűjtemény Lady Hor-ként, azaz nőként számon tartott kétezer éves múmiája, amelyet 1937-ben fedeztek fel az ősi Théba nekropoliszában, valójában férfi nemi szervekkel rendelkezik. Az utóbbi hetven év során a múmiát pusztán azért sorolták a női nemhez, mivel a koporsóján kifaragott "arcról" hiányzott a férfiak esetében szokásos szakáll.

A másik három múmia, mint ezt korábban is vélelmezték, valóban férfi volt. A komputeres tomográfián estek át egy bizonyos Thorthirdesz földi maradványai, aki 2500 évvel ezelőtt élt a Nílus-menti birodalomban, egy ismeretlen illető a Kr.u. I. századból, valamint egy királyi herceg, Paszebahaienipet háromezer éves múmiája is.

Az utóbbival kapcsolatban a vizsgálat igazolta magas társadalmi rangját, erre enged következtetni egyebek között csontozata, amelynek tanúsága szerint a férfi életében aligha végezhetett kemény kétkezi munkát. Árulkodó a múmia oldalán a belső szervek eltávolításakor ejtett finom metszés, miként a testét betöltő balzsamozó folyadék is.

A királyi herceg szívét, amely az óegyiptomiak hite szerint a gondolkodás szerve volt, és itt lakozott a lélek is, a helyén hagyták. A szívnek kellett tanúskodnia az elhunyt életéről, jelleméről, amikor egy kétkarú mérleg egyik serpenyőjére helyezték, a másikra pedig egy tollpihét. Amennyiben a szív könnyebbnek bizonyult, mint a tollpihe, a halott megkezdhette túlvilági életét, ha viszont súlyosabb volt, a Halottfaló szörny prédájává vált.
Paszebahaienipet nyelőcsövében egy majd 13 centiméteres náddarabot fedeztek fel.

A vizsgálatot végző szakemberek szerint majdnem biztos, hogy nem a nádszál volt a halál oka, ezt utólag vezették be az elhunyt száján keresztül. S hogy miért? Erre valószínűleg sohasem kapnak választ a kutatók.

A Chicagói Egyetem végezte el a közelmúltban Mereszamun, a háromezer évvel ezelőtt élt templomi énekesnő vizsgálatát, akit koporsója felnyitása nélkül vetettek alá komputeres tomográfiának. Mereszamunt, aki Kr.e. 800 körül a thébai templomban szolgált, egy különlegesen díszes koporsóban temették el, amelyet megtalálása óta nem nyitottak fel. A faládára festett ábrák között a nő neve, énekesi beosztása és az "Amonnak élt" felirat található.

Koporsóján korábban, 1989-ben és 1991-ben is végeztek CT-vizsgálatot, ám akkor csak elmosódott képeket kaptak. A felvételek alapján a szakértők akkor arra a következtetésre jutottak, hogy a nőt egy, a torkában nőtt daganat ölhette meg.

A legkorszerűbb berendezéssel készített felvételek most megcáfolták a feltételezést, a kutatók szerint az elváltozásokat csak a balzsamozók okozhatták. Mint kiderült, Mereszamun jólétben élt és egészséges volt, erre enged következtetni a csontozata, amelynek tanúsága szerint a templomi énekesnő nem végzett fizikai munkát, viszont rendesen táplálkozott, és a testedzés sem volt idegen tőle. A 30 éves korában elhunyt énekesnő halálának pontos oka így továbbra is rejtély maradt, a kérdést talán egy következő vizsgálat adhatja majd meg.

Dús idomok, telt ajkak

A LiveScience beszámolója szerint a kutatók arra is választ szerettek volna kapni, hogy a templomi énekesnők élhettek-e szexuális életet, így a CT-vizsgálatok azt próbálták megállapítani, hogy Mereszamunt szült-e akár egyszer is életében. A tesztek eredményei azonban nem voltak meggyőzőek, a Chicagói Egyetem radiológusa, Michael Vannier szerint a képeket nem sikerült minden kétséget kizáróan elemezni. A különleges szkennereknek köszönhetően azt azonban megtudták, hogy Mereszamun szemeit ékszerekkel vagy cserépdarabokkal díszítették. Mélyharapása volt, fogai igencsak megsínylették a korabeli kenyér fogyasztását, amely az óegyiptomiak egyik fő táplálékául szolgált. A lisztet ugyanis a szabadban szitálták, belement a homok, ami erősen rongálta a fogakat.

A szkennerek által készített felvételek lehetőséget adtak Mereszamun koponyája háromdimenziós számítógépes modelljének a megalkotására, és ennek alapján arcvonásainak rekonstruálására is.

A feladatra két chicagói művész vállalkozott egymástól teljesen függetlenül. Joshua Harker az úgynevezett Gatliff-Snow szövetmélységet meghatározó eljárását hívta segítségül: először az arc kontúrjait határozta meg, és annak révén készítette a digitális rekonstrukciót. A metódust a bűnügyi nyomozásban az áldozatok azonosítására alkalmazzák.

Michael Brassel, aki a marylandi igazságügyi szerveknél a "döglött" ügyeken dolgozik, egy jóval hagyományosabb módszerrel vágott bele az arcrekonstrukcióban, ám szintén használta a CT-felvételeket. "A feladat semmiben sem különbözött attól, amikor rég elhunytak földi maradványai alapján készítettem rajzokat. A CT-felvételek nagyon élesek voltak, ami igencsak megkönnyítette a munkámat" - magyarázta.

A templomi énekesnőnek távolülő szemei voltak. S hogy szépnek számított-e Mereszamun a maga korában? A szakértők szerint igen. A női szépségideálra vonatkozó óegyiptomi feljegyzések általában koromfekete hajkoronát és a dús idomokat dicsőítik.
"Szó esik azonban a feljegyzésekben az édes, csókolni való ajkakról is. Mereszamunt telt ajkakkal áldotta meg a természet" - vélekedett Emily Teeter egyiptológus, aki az arcrekonstrukciós projekt konzulense volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását