2024. április 29. - Péter
Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője Európai Polgári Kezdeményezést indított egy Európai Környezetvédelmi Hatóság felállításáért. Az Európai Polgári Kezdeményezés szabályai szerint 12 hónap van arra, hogy egymillió aláírás összegyűljön az Európai Unió tagállamaiban.
2024. január 10. szerda 11:13 - HírExtra

„Nagy szükség van egy erős, uniós szintű zöldhatóságra, hogy megvédjük a magyar embereket az akkugyárak veszélyeitől és megakadályozzuk a kormány további környezetpusztítását. Mert a Fidesz tudatosan építette le a magyar környezetvédelmet, és adott szabad utat a mérgező akkugyáraknak, a Fertő-tó lebetonozásának vagy a zalai gumitemető létrejöttének” – indokolta a hivatalos uniós kezdeményezés elindítását Donáth Anna.

A Momentum EP-képviselője szerint „olyan erős, uniós környezetvédelmi hatóságra van szükség, ami ellenőrizheti, büntetheti, és ha kell, be is zárathatja a szabálytalanul működő üzemeket, és kikényszerítheti az uniós környezetvédelmi szabályok betartását. Mert a kormányt láthatóan jobban érdekli a pénz, amit zsebre tehetnek, mint az, hogy a magyarok tiszta környezetben és egészségben élhessenek.”

Az Unió szabályai legalább 7 tagállamban összegyűjtött egymillió aláíráshoz kötik a kezdeményezés sikerét, melynek eredményeképpen a Bizottság köteles érdemben foglalkozni a javaslattal. Az aláírást online, az EU hivatalos felületén lehet leadni bármely uniós állampolgárnak. 

A Momentum Magyarországon és Európa-szerte is megkezdi az aláírások gyűjtését, nemcsak online, hanem az utcán is. „Európai szervezeteinket és szövetségeseinket is bevonjuk a kezdeményezésbe. Decemberben számos hazai, akkugyárak ellen küzdő civil szervezet jelezte, hogy támogatja az Európai Polgári Kezdeményezést. A következő időszakban pedig további zöld szakmai és civil szervezetek bevonásával fogjuk elérni mindazokat, akiknek fontos, hogy maguk és gyermekeik tiszta, egészséges környezetben élhessenek” 

„12 hónapos hosszútávfutásra készülünk. Várunk mindenkit, hogy csatlakozzon a maratonhoz, aki szeretne végre egy kézzelfogható eszközt Magyarország környezeti kincseinek megőrzésére és a környezetpusztításának megállítására” – fogalmazott Donáth Anna.

Az Európai Polgári Kezdeményezés részletei, valamint az uniós aláírási felület linkje a http://zoldhatosag.eu oldalon érhetők el. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását