2024. május 8. - Mihály

Shenszian szellemi kulturális öröksége - Shenszian Zhang Lu Hui nemzetiségű jangge (rizstánc)

A jangge egy népszerű kínai vidéki néptánc, amelyet a dob- és gongkíséret mellett színes, kontrasztos ruhákban adnak elő. Az résztvevők énekléssel és tánncal fejezik ki örömüket és reményüket a jobb élet iránt. A Zhang Lu Hui nemzetiségű jangge egyedi tánc Shandong tartomány Shenszian megyéjében, Zhang Lu városban alakult ki, és a helyi lakosság körében igen kedvelt előadásmóddá vált.
2023. december 24. vasárnap 08:49 - HírExtra

A Zhang Lu Hui nemzetiségű janggének hosszú története van. Közel száz éves múltra tekint vissza. A 20. század elején ez a szórakoztató néptánc újra formát kezdett ölteni Zhang Lu városban. A második kínai-japán háború alatt Yang Qifu, a "Dongbei Kanglian" (Északkeleti Ellenállási Szövetség) veterán harcosa a dongbei (északkeleti) yangge elemeit ötvözte a Zhang Lu hagyományos yangge stílusával, így teremtve meg a jellegzetesen Hui nemzetiségű yangge-t, amely máig fennmaradt. Az idősebb művészek ügyesen használják a kellékeket, mint a legyezőt, a zsebkendőt, a hosszú selymet, a szalagokat és a virágbotokat, amelyek jelentősen növelik az előadás művészeti hatását.

A Zhang Lu Hui nemzetiségű jangge gyakran drámai karaktereket és mitológiai történeteket használ mintául, a színházi szereplők (énekes, női, szent, bohóc) jellegzetességeit ötvözi, a történetet gazdag testbeszéddel meséli el. A mozgások bohókásak és humorosak, a tánc laza, a testtartás elegáns. A hagyományos jangge alapjaira épít a modern jangge: jellegzetesen nemzetiségi, amelyet a széles körű közönség nagyra értékel.

Az utóbbi években a hagyományőrző Man Enqing vezetésével folyamatosan örökítik és újítják meg a stílust, sajátos művészeti előadási stílust alakítva ki. Ez rendkívül fontos a nemzeti hagyományok átörökléséhez, a nemzeti táncformák gazdagításához és a lakosság kulturális életének élénkítéséhez. A projekt 2006-ban bekerült a Liaocheng városi szellemi kulturális örökség listájára.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását