2024. május 8. - Mihály

Shenszian nem anyagi kulturális öröksége - Cukorfestés technikája

A cukorfestmény, ahogy a neve is sugallja, cukorból készült kép, amely egyszerre cukor és festmény, megfigyelhető és ehető, a kínai népi nyelven "cukoremberként" ismert. Kétféle formában létezik: van sík és térbeli cukorfestmény.
2023. december 23. szombat 20:36 - HírExtra

Ez egy tipikus népi festészeti műfaj, egyedülálló piaci művészet, széles körben elterjedt a templomokban, piacokon, utcákon és parkokban, és nagyon népszerű kézműves élelmiszer az emberek körében.

A cukorfestmény készítési technikája Shandong tartomány Shenszian megyéjének Hszinzhou utcáján, Linzhuangban ered. Shenszian hosszú történelmű, gazdag hagyományos kultúrával rendelkezik. A cukorfestmény, mint Shenszian népi kultúrájának része, élethű formáival, finom és tartós megjelenésével, generációk gyermekkori emlékeit idézi fel. A cukorfestmény készítési technikáját 2016-ban felvették Shenszian nem anyagi kulturális örökségének listájára.

A cukorfestmény készítése először a cukor alacsony hőmérsékletű olvasztását igényli. A cukor olvasztása során az előkészített cukrot a cukorfazékban olvasztják, nagy lángon a cukor megéghet, ezért kis lángon, lassan olvasztják fel a cukrot, amikor a cukor teljesen felolvad, elkezdődik a festés: a vonalvezetés és a kompozíció tervezése. 

A cukorfestmény vonalvezetésének megtervezése után gyorsan elkészíthető a cukorfestmény, és a cukor sem hűl ki gyorsan. A lépések elsajátítása érdekében a cukorfestmény rajzolása előtt általában festési gyakorlatokat végeznek, amelyek célja a vonalvezetés és kompozíció gyakorlása. 

A cukorból készült festmények gyorsan megszilárdulnak, ha kihűlnek, ezért a cukorfestmények készítésekor a mozdulatoknak gyorsnak kell lenniük, a minta az előadóművész fejében van. A cukorfestmény készítésekor biztosnak kell lenni a sikerben, és egy lélegzettel kell megalkotni őket. Ahogy a cukorszálak szétszóródnak, a virágok, madarak, halak, rovarok, repülő állatok és négylábúak életre kelnek előttünk, egy bambuszpálcára ragasztva vagy átlátszó műanyag zacskóba helyezve. Így készül el az élethű cukorfestmény.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását