2024. május 8. - Mihály

Varga: Az összeomlás szélén áll a hazai vasúti közlekedés

Európában mindenhol reneszánszát éli a kötöttpályás közlekedés, ezzel szemben az elmúlt években Magyarországon az összeomlás szélére sodródott a rendszer - írja közleményében Varga László, az MSZP elnökhelyettese.
2023. július 26. szerda 11:39 - HírExtra

Varga László közleménye:

"Ennek több oka is van, egyrészt nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű és minőségű jármű, másrészt a beszerzések is elmaradtak az utóbbi időkben. A MÁV járműállományának egy meghatározó része üzemképtelen, nem hadra fogható, vagy éppen a lejárt a fővizsgája. 

A vontatójárművek átlagéletkora negyven év felett van. A villanymozdonyflotta gerincét jelentő V43-as sorozat legrégebbi, még forgalomban lévő darabjainak életkora pedig már a 60 évet meghaladta, ennek ellenére a kormány elállt az új villanymozdonyok beszerzésétől annak ellenére, hogy egy új mozdonyokra vonatkozó közbeszerzési eljárásnak már a győztese is megvolt, amelynek értelmében kedvező feltételek mellett érkezhettek volna hazánkba – a magyar járműflottába is jól illeszkedő– villanymozdonyok. A legfrissebb hírek szerint motorvonatokat szerezne be a MÁV, ugyanakkor fennáll az eshetőségre, hogy ez a beszerzés is meghiúsul. 

Az MSZP szerint alapjaiban kellene megreformálni a hazai kötöttpályás közlekedést, hiszen ez egy fenntartható és környezetbarát közlekedési forma, ezért Európában mindenhol fejlesztik a vasutat. 

Az MSZP ezért arra kéri Lázár Jánost, hogy vegye figyelembe, a meglévő rossz struktúrák megreformálása sok esetben nem csak pénz, hanem akarat kérdése is!"

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását