2024. március 19. - József, Bánk

Csak egy pakli kell

Virágkorát élik a számítógépes játékok, az online játékok pedig e-sporttá alakulva már nem csupán szórakozási formák, de megélhetést is biztosítanak a legnagyobb geek-eknek. Elnyomhatja-e ezt a trendet az élő társasjáték varázsa?
2019. november 12. kedd 09:14 - Pénzes Dávid
 
A 21. század megkérdőjelezhetetlenül a szórakozás évszázada. Őrült verseny folyik az emberek, főként persze a fiatalok kegyeiért. A klasszikus számítógépes játékok filmekké alakulnak, az online játékok köré milliárd dolláros iparág épült. Egy fiatalnak nehéz elkerülni, hogy besszippantsa a digitális játékbiznisz. Ám vannak kitörési lehetőségek.

Az élő táblás játékokat egyre többen játszák, ahogy a szerepjáték alapokon nyugvó kártyajátékok is igen népszerűek. Vehetjük ezt akár egy underground mozgalomnak is: önszerveződő ellenállás a lassan bitekké és pixelekké alakuló valósággal szemben.

Ennek a mozgalomnak különleges szelete a M.A.G.U.S. kártyajáték. Különleges, mert a kizárólag a hazai fejlesztésű M.A.G.U.S. szerepjátékra épül és töretlenül játszák már 22 éve.

A digitális és a fantasy világ

A M.A.G.U.S. szerepjáték neve még azoknak is ismerősen csenghet, akik nem próbálták soha a szerepjátékot csupán nyitott szemmel járnak a világban. Míg az eredeti szerepjáték gondokkal küszködik, addig a kártyajáték verziója egyre népszerűbb. Az asztaloknál a 12 éves gyerektől 60 éves meglett korú felnőttig gyakorlatilag minden korosztály képviselteti magát.

Az elektronikus kütyük ránkömlesztett világában, ahol már egyes asztaltársaságok tagjai is csak csetelve beszélnek a mellettük ülővel, ahol magányos otthainkban előbb szólunk a mesterséges intelligenciához, hogy rendeljen valamit a netről, mintsem felhívnánk a barátunkat, hogy leugorjunk egy sörért, mindenképpen tisztelettel kell szólni azokról, akik néhány órára elszakadni kívánnak a bőrünk alá is beférkőzni kívánó digitális életmód agyzsibbasztó agresszivitásától.

A valódi közösség

Öröm tudni, hogy léteznek olyan közösségek, ahol mindeféle érdekes fazon „csupán” azért gyűlik össze, hogy megmutathassa dédelgetett (egyébiránt igencsak igényesen rajzolt, szép kivitelezésű) kártyáit, majd izgalmas partikon próbálja elérni az édes győzelmet. Amihez nem csupán szerencse, de jó adag logika, memória és stratégiai érzék is szükségeltetik.

Öröm, mert ők játék közben nem szemrontó monitorok előtt, hanem testi valójukban, szemtől-szemben beszélgetnek-nevetnek-veszekednek-békülnek egymással; öröm, mert másokkal egy légtérben töltik el az értékes időt, amely így az emberi kapcsolatok kialakításának valódi esélyét teremti meg.

A M.A.G.U.S. kártyaklubbok tagjai nem csupán kártyapartnerek, nem csak ellenfelek, nem kizárólag a fordulatos partikért látogatnak el a helyszínekre, de barátok, akik a közös szenvedélyen kívül is keresik egymás társaságát; akiket lehet hogy eredetileg a játék hozott össze, ám idővel az élet egyéb területein is kapcsolatot találtak a másikkal. És ha egy barátság vagy szerelem ilyen közösségből növeszt bimbót, már megérte...

Csak egy pakli kell hozzá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását