2024. április 30. - Katalin, Kitti

Török erősítés érkezik Irakba

További harckocsikat és munkagépeket indított kedden a török haderő az iraki határhoz, a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Sirnak tartomány Silopi körzetébe - jelentette a Dogan török hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva.
2016. november 2. szerda 11:45 - HírExtra
 
Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton úgy fogalmazott, hogy Törökország megerősített katonai jelenléte az iraki határnál jelzés értékű lesz azon síita fegyveresek számára, akik az iraki Tal-Afar város felszabadítására törekednek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet uralma alól.

A területen jelentős számú türkmén lakosság él, amely történelmi és kulturális kapcsolatokat ápol Törökországgal. Bár a türkmének egy része az iszlám síita ágához tartozik, de szunniták is vannak közöttük, emiatt Ankara egy esetleges etnikai és felekezeti támadástól tart. Tal-Afar mintegy 85 kilométerre délre fekszik a török-iraki határtól. A Törökországgal szemközti iraki területek mind a Maszúd Barzani vezette Kurd Regionális Kormányzat fennhatósága alatt állnak, amellyel Ankarának jó a viszonya.

A harckocsi-szállítmány indulását követően Erdogan és Binali Yildirim török miniszterelnök rendkívüli találkozó keretében egyeztetett Ankarában, ami előzetesen nem szerepelt a keddi napirendjükben.

Hadműveleti terület

Észak-Irakban jelenleg átfogó nemzetközi hadművelet zajlik az IÁ kiűzésére Moszulból, amely kapcsán meglehetősen heves szóváltás alakult ki az utóbbi hetekben a török, illetve az iraki vezetés között. A beavatkozást az Egyesült Államok és az iraki kormányerők irányítják. Törökország ragaszkodott ugyan a részvételhez és azt állította, hogy tüzérségével, valamint légierejével csatlakozott az offenzívához, de Bagdad cáfolta ezeket.

A török vezetés aggodalmát fejezte ki továbbá amiatt, hogy az iraki kormányerők síita fegyveresei tisztogatást tervezhetnek a többségében szunnita térségben. Bagdad ugyanakkor azt nehezményezi, hogy a Moszul közelében található Basika táborban török katonák állomásoznak, ami az iraki kormány szerint sérti az ország szuverenitását.

Az első török páncélosok Moszul ostromának október 17-ei kezdete előtt érkeztek az iraki határon fekvő Habur átkelőhelyhez.

Fel kell készülni


Fikri Isik török védelmi miniszter az a Haber török hírtelevíziónak az újabb harckocsi-szállítmányra vonatkozóan azt nyilatkozta, hogy Törökországnak minden eshetőségre előre fel kell készülnie. Mint fogalmazott: a délkeleti határ megerősítése a terrorizmus elleni küzdelemmel és az iraki konfliktus fejleményeivel áll összefüggésben.

Sirnak tartomány a terrorszervezetként kezelt Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatista lázadói ellen folytatott török katonai beavatkozás egyik fő helyszíne. Ráadásul a PKK a török-iraki határtól 105 kilométerre délnyugatra található iraki Szindzsár város környékén is készül megvetni a lábát a keletebbre fekvő Kandil-hegység után.

Isik kijelentette: Törökországnak nem kötelessége saját határai mögött várakoznia és megteheti a szükséges lépéseket. A védelmi tárca vezetője ráadásul felvetette, hogy a Moszul melletti Basikába is további csapatokat küldhetnek, ha kell.
Az interjúban azt is jelezte, hogy Törökország 24 darab új F-35-ös lopakodó vadászbombázó beszerzésére készül az Egyesült Államoktól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását