2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

LMP: ennyi legyen a minimálbér

Az LMP szerint jó kiindulási alap, ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek támogatnia kell azt az európai parlamenti javaslatot, amelynek lényege, hogy egységesen a bruttó átlagbér 60 százalékában kívánják meghatározni a minimálbért.
2016. augusztus 1. hétfő 08:29 - HírExtra

 

    Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány az utóbbi időben ellentmondásos nyilatkozatokat adott ki arról, hogy számít-e külföldi dolgozókra, végül azonban Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár "hivatalosan is beismerte", hogy ideiglenesen sor kerülhet vendégmunkások behozatalára, így pótolva a hiányzó magyar munkaerőt.

    Az LMP szerint ez teljesen téves út. E helyett azt kell elérni, hogy a magyarok ne kényszerüljenek külföldi munkavállalásra, ugyanis már nemcsak Nyugat-Európában kedvezőbbek a körülmények, hanem például Szlovákiában is. Ez a bérek radikális emelkedéséig nem fog megváltozni - hangsúlyozta.

    Szél Bernadett szerint a kormánynak be kell fejeznie azt a "sikerpropagandát", amelyet teljesen öncélúan folytat, ugyanis semmi oka nincsen arra, hogy sikerről beszéljen: az országban évek óta "robbanáshoz közeli helyzet" van a foglalkoztatásban.

    A társelnök kiemelte a gazdaságpolitikai irányváltás szükségességét, amire javaslatot is benyújtottak. Egyebek mellett a béremelés és a képzés fontosságát említette, megjegyezve: minden esély megvan rá, hogy Magyarország technológiai és innovációs központtá váljon.

    Azt mondta, hogy az Európa keleti és nyugati fele közötti munkamegosztás egy strukturális probléma, a magyar kormányok pedig sorra asszisztáltak ahhoz, hogy bevonzzák a külföldi tőkét az országba. Ebbe a "lefelé tartó bérversenybe" a Fidesz-kormány is benevezett, és a jelenség az utóbbi időben csúcsosodott ki.

    Mivel a kivándorlás 2011 óta folyamatosan erősödik, az LMP azt várja Orbán Viktortól, hogy a Brüsszelnek üzengetés helyett kezdjen érdemi tárgyalásokba a bérfelzárkóztatásról, és támogassa az egységes minimálbérről szóló európai parlamenti javaslatot - jelentette ki Szél Bernadett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását