2024. március 19. - József, Bánk

Na, mit ad el Watson?

Árverésre bocsátja Nobel-díját James Watson, aki a DNS kettős-spirál szerkezetének felfedezéséért kapta a kitüntetést. A 86 éves amerikai biológus az aukcióból befolyó összeg egy részét jótékonysági célokra és tudományos kutatások támogatására szánja.
2014. november 24. hétfő 17:53 - HírExtra
Az érem december 4-én kerül kalapács alá New Yorkban. Becslések szerint akár 3,5 millió dollárért (860 millió forint) is elkelhet - közölte a Christie's hétfőn. Az aukciósház kiemelte: ez az első eset, hogy egy Nobel-díjas maga bocsátja aukcióra kitüntetését. Arra már volt példa, hogy elhunyt Nobel-díjas érmét árverezték el.

A medál mellett elárverezik azokat a kézzel írott jegyzeteket, amelyeket Watson készített a Nobel-díj átvételekor elhangzó beszédéhez, kalapács alá kerülnek Nobel-beszédének javított vázlatai és végső kézirata is. Az írásokért több százezer dollárt várnak a szervezők.

Watson két másik tudóssal, Francis Crickkel és Maurice Wilkinsszel megosztva nyerte el az 1962-es orvosi Nobel-díjat a nukleinsavak molekuláris szerkezetének felfedezéséért, illetve annak felismeréséért, hogy ezek az élő szervezetben az információátadás szempontjából jelentősek.

Crick fiának írt levele - amelyben nem sokkal a felfedezés publikálása előtt vázolta a DNS szerkezetét - tavaly 6 millió dollárért, az előzetesen becsült ár több mint háromszorosáért kelt el, és ezzel minden idők aukción értékesített legdrágább levele lett. A 2004-ben elhunyt Crick Nobel-díját is elárverezték tavaly, az éremért 2,27 millió dollárt fizetett az új tulajdonos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását