2024. május 2. - Zsigmond

Indulhat a lézerközpont

Bár a Fidesz-kormány késlekedése miatt kétéves csúszással, de végre elkezdődött a lézerközpont építése, amely új fejezetet nyithat Szeged életében - írta Botka László (MSZP) polgármester a kutatóközpont csütörtöki ünnepélyes alapkőletétele kapcsán az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2014. február 6. csütörtök 16:42 - HírExtra
Az Európai Unió lézerközpontra kiírt pályázatát a Bajnai-kormány idején, 2009-ben, neves nyugat-európai nagyvárosokat maga mögött hagyva nyerte meg Szeged. A kormány biztosította az előkészítéshez szükséges forrást, ám ennek folyósítását a 2010-ben hivatalba lépő kabinet leállította.

Ezután csaknem két évig kormányzati nyilatkozatok sora vonta kétségbe a fejlesztés szükségességét, az EU viszont ragaszkodott a beruházás megvalósításához, amit végül a kormány is elfogadott - írta az MSZP országos választmányi elnöki posztját is betöltő politikus.

A 24 400 négyzetméteres kutatóintézet Európában egyedülálló teljesítményre képes, és egyszerre mintegy 250 kutatónak és legalább ugyanennyi segítőjének ad majd munkát. További gazdaságfejlesztő hatása a mellette, 70 hektáros területen létrehozandó tudásparkon keresztül valósulhat meg, ahová a rendkívül gyorsan fejlődő lézeriparban érdekelt cégek betelepülése lesz lehetséges.

Szakértők becslése szerint a lézerközpont és a tudáspark évi húszmilliárd forintos többletjövedelmet generál a városban és a régióban, továbbá mintegy ötezer család megélhetését biztosítja - áll a közleményben.

A szegedi lézerközpont ünnepélyes alapkőletételekor Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: az, hogy a kutatóközpont Szegedre kerülhet, többek között köszönhető a világszerte elismert egyetemnek és az ország által elért eredményeknek, annak, hogy Magyarország egyre inkább visszaszerzi nemzetközi tekintélyét. A kormányfő beszédében gratulált Botka László polgármesternek a város által elért eredményekhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását