2024. május 2. - Zsigmond

Épül a szegedi lézerkutató

Már folynak az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként bukaresti, prágai és szegedi helyszínnel megvalósuló, az angol elnevezés (Extreme Light Infrastructure) rövidítése alapján ELI-nek hívott lézerkutató központ előkészítő munkái - közölte pénteken az ELI HU Fejlesztés-szervező Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője a csongrádi megyeszékhelyen.
2010. június 4. péntek 14:48 - HírExtra
A román, a cseh és a magyar fél a helyszín és finanszírozás előkészítésén dolgozik - mondta Lippényi Tivadar a tudományos nagyberuházásról rendezett szegedi tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A szakember hangsúlyozta, hogy a helyszínenként 250-280 millió eurós fejlesztéshez mindhárom ország az Európai Unió strukturális alapjának forrásait kívánja felhasználni, így az idő a beruházás legkomolyabb ellenfele, hiszen 2013-ig le kell kötni a szükséges összegeket, 2015-ig pedig el kell számolni azok felhasználásával.

Ezzel párhuzamosan ki kell dolgozni a három helyszínen, de egy intézményként működő központ közös irányítási struktúráját is. Ennek első terveit az ELI létrehozásában együttműködő tizenhárom ország konzorciumának júliusi ülésére elkészítik - tudatta Lippényi Tivadar.

A kutatóközpont magyarországi részlege a Szegedi Tudományegyetem 10 hektáros területén valósul majd meg. Itt a nagyon rövid impulzusidejű, úgynevezett attoszekundumos lézerekkel kapcsolatos kutatások zajlanak majd.

Karel Jungwirth, a Cseh Tudományos Akadémia fizikai kutatóközpontjának vezetője a tájékoztatón elmondta, hogy az ötven éve indult lézerkutatás rendkívül fiatal tudományág, amelynek területén a csúcsberendezések teljesítménye az utóbbi tíz esztendőben tízmilliószorosára növekedett. A közös kutatóintézetben folyó munkával ezt a teljesítményt akarják néhány ezerszeresével tovább növelni.

Az utóbbi tizenöt évben négy lézerkutatással foglalkozó szakember kapott fizikai Nobel-díjat, és az ELI-nek köszönhetően újabb tudósok érdemelhetik ki ezt az elismerést, hiszen olyan kutatási infrastruktúra jön majd létre, amilyen sehol máshol nem létezik még a világon - szögezte le a szakember, hozzáfűzve: Európa - eltérően más tudományágaktól - a lézerkutatásban világelső, és az új központnak köszönhetően még hosszú ideig megőrizheti ezt a pozícióját.

Nicolae Victor Zamfir román projektvezető kifejtette, hogy Bukarest mellett a nukleáris fizikára vonatkozó kutatások zajlanak majd, és megépül egy, a jelenleg használatosnál ezerszer nagyobb teljesítményű gammaforrás.

A román kutató közölte, hogy a három helyszínen párhuzamosságok nélkül, egymást erősítve folyik majd a munka, és az eredményeket értékelve később dől el, hogy végül hol épül meg az a "szuperlézer", amellyel a most készülő rendszereknél mintegy ezerszer nagyobb teljesítménysűrűség lesz elérhető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását