2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Átvették, ami járt nekik

Tíz tudós vehette át szakmai munkája elismeréseként idén a Gábor Dénes-díjat csütörtökön a parlamentben.
2013. december 19. csütörtök 18:24 - HírExtra
Az ünnepségen részt vett mások mellett Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

Idén elismerést vehetett át Gyenge Csaba gépészmérnök, Madarász László villamosmérnök, Csernátony Zoltán orvos, Dinnyés András állatorvos, Gyimóthy Tibor informatikus, Pavelka Tibor fizikus, Tóth Miklós biológia-kémia szakos középiskolai tanár, akadémikus, Mátyus Péter vegyészmérnök, Szabó Ervin József gépészmérnök és Erol Gelenbe egyetemi tanár. Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjban Tóth Réka egyetemi hallgató részesült.

Kövér László beszédében hangsúlyozta: a globalizálódó világban csak azok a nemzetek maradhatnak meg önállónak és kerekedhetnek felül a nehézségeken, amelyek új utakat, új megoldásokat keresnek, valamint be tudják vonni mindennapjaikba a legújabb tudományos és műszaki eredményeket.

"Csak ott élhetnek és alkothatnak nagy szellemek, ahol nyitott a tér és lehetőség van a pálya felépítésére, befutására" - hangsúlyozta.

Gyulai József, a kuratórium elnöke szintén utalt a globalizáció jelenségeire. Megjegyezte: a magyar alkotószellem 21. századi lehetőségeit abban látja, hogy fel kell ismerni a felzárkózó világ eltérő megközelítési módjait és meg kell találni a magyar tudás helyét a globalizálódó világban.

Jamrik Péter, a Novofer Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy a Gábor Dénes-díjat odaítélő Novofer Alapítvány célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerése. Felidézte: 1989 óta 177 tudóst tüntettek ki.

Gábor Dénes Életműdíjban részesült csütörtökön Gyenge Csaba gépészmérnök, a Kolozsvári Műszaki Egyetem emeritusz professzora, aki egyebek mellett a különböző gépipari technológiák optimalizálásáért és fejlesztéséért, valamint a felsőoktatásban és a doktoranduszképzésben vállalt több évtizedes tevékenységéért vehette át az elismerést.

Szintén életműdíjban részesült Szabó Ervin József gépészmérnök, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense, a különböző mezőgazdasági gépek fejlesztése terén nyújtott, több mint fél évszázados sikeres alkotó és oktató tevékenységéért.

Madarász László villamosmérnök, a Kassai Műszaki Egyetem professzora és az egyetem magyarországi kapcsolatainak koordinátora a különböző ipari és nem ipari ágazatokban felhasznált bonyolult, hierarchikus felépítésű rendszerek irányítási módszereinek vizsgálata, modellezése, diagnosztizálása és tervezése során elért eredményeiért vehette át a Gábor Dénes-díjat.

Csernátony Zoltán orvos, a Debreceni Egyetem docense, az Ortopédiai Klinika igazgatója a több évtizedes, kiemelkedő színvonalú kutatás és orvosi eszközfejlesztési tevékenységéért, a tudományos-szakmai közéletben vállalt szerepéért kapta az elismerést.

Díjat adományoztak Dinnyés András állatorvosnak, a Szent István Egyetem tanárának a testi sejtek genetikai újraprogramozásában elért tudományos munkásságáért, a betegspecifikus őssejtek, szívizomsejtek és idegsejtek előállítási technológiájának kidolgozásában nyújtott közreműködéséért és Magyarország egyetlen sejtmagátültetéses klónozó csoportjának megszervezéséért.

Gyimóthy Tibor informatikust, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárát egyebek mellett a szoftverkarbantartás területén a minőségi mutatókon alapuló szoftverelemzési módszer kidolgozásáért, a gyakorlatban alkalmazható dinamikus programszeletelési algoritmus fejlesztéséért tüntették ki az elismeréssel.

Gábor Dénes-díjat vehetett át továbbá Pavelka Tibor fizikus, a Semilab Zrt. vezérigazgatója többek között a félvezető- és napelemiparban alkalmazott anyagvizsgáló és folyamatellenőrző berendezések fejlesztésében nyújtott közreműködésért, az ágazat új technológiáinak magyarországi meghonosításáért és sikeres vezetői tevékenységéért.

Díjat adományoztak Tóth Miklós akadémikusnak, biológia-kémia szakos középiskolai tanárnak, az MTA ATK Növényvédelmi Intézet kutató professzorának az új, szelektív növényvédelmi irányzatok kidolgozásában, a kémiai ökológia kutatásában elért eredményeiért és az MTA ATK Növényvédelmi Intézet feromon-csapdacsaládjának kialakításában vállalt alkotó közreműködéséért.

Mátyus Péter vegyészmérnök, a Semmelweis Egyetem tanárának kimagaslóan innovatív gyógyszerkutatási tevékenységét, a Parkinson betegség gyógyszeres kezelése szempontjából ígéretes molekulacsoport kifejlesztésében tanúsított alkotó közreműködését díjazták az elismeréssel.

In Memoriam Gábor Dénes elismerést kapott Erol Gelenbe egyetemi tanár, az Imperial College London professzora, az MTA tiszteleti tagja, aki nemzetközileg is meghatározó szerepet tölt be a számítástudományi algoritmusok és a számítógépes, távközlő hálózatok modellezése, illetve analízise területén. Mint Gábor Dénes tanszéki utóda, kiemelkedő munkásságával érdemelte ki az elismerést.

Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjat adtak át Tóth Réka egyetemi hallgatónak aki a Sűrűn beépített történeti városrészek fenntarthatósága című Tudományos Diákköri (TDK) dolgozatáért kapta meg az ösztöndíjat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását