2024. május 5. - Györgyi

Lesz fegyveres beavatkozás?

Nem zárta ki egyértelműen a szíriai katonai beavatkozás lehetőségét pénteki londoni nyilatkozatában a brit külügyminiszter, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szíriai helyzet megoldásában a diplomáciát kell előnyben részesíteni.
2012. november 16. péntek 13:11 - HírExtra
William Hague, aki pénteken a brit külügyminisztériumban fogadta a szíriai ellenzék koalíciójának vezetőit, a tárgyalások előtt tartott sajtótájékoztatóján - arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a külső katonai beavatkozást Szíriában - közölte: a brit kormány mellett működő nemzetbiztonsági testület éppen előző nap tekintette át "az összes opciót", és a kormány ezek közül "egyiket sem zárja ki".

Hague nem részletezte az áttekintett lehetőségeket, kijelentette azonban, hogy "történjék bármi", a szíriai válságra diplomáciai és politikai megoldást kell találni.

A külügyminiszter érezhetően óvatosan mérlegelt szavai szerint "ha valamelyik fél katonai győzelmet aratna is a másik felett", ahhoz elhúzódó folyamat vezetne, és emberéletekben mérve nagy árat kellene fizetni érte.

William Hague szerint Szíria ügyében a tétlenség sem elfogadható, mert "súlyos mértékben romló" helyzetről van szó. A válaszlépések mikéntjét azonban megfelelő mérlegeléssel, alapos átgondolás után kell meghatározni - tette hozzá.

Bassár el-Aszad szíriai elnök néhány hónappal ezelőtt, egy brit lapnak adott interjúban azt mondta, hogy "többtucatnyi Afganisztán" létrejöttét és regionális háború kitörését kockáztatnák a nyugati hatalmak, ha katonai beavatkozásra szánnák el magukat Szíriában.

Pénteki londoni sajtótájékoztatóján a brit külügyminiszter - arra a kérdésre, hogy London mikor ismeri el az Aszad-rezsim ellenzékének újonnan alakult koalícióját - kijelentette: Nagy-Britannia "minél előbb szeretne abban a helyzetben lenni", hogy a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjeként ismerhesse el az ellenzéki koalíciót, ahogy néhány más ország ezt már meg is tette.

Hague szerint azonban a brit kormánynak előbb biztosítékokat kell kapnia arra, hogy a szír ellenzéki koalíció nyitott az ország mindegyik közösségének befogadására, és arra, hogy valós támogatottságot tudhat maga mögött a szíriai lakosság körében.

A brit külügyminiszter a pénteki londoni tárgyalásokról kiadott hivatalos nyilatkozatában is egyenes utalást tett arra, hogy a szíriai ellenzéki csoportnak még teendői vannak a hivatalos brit elismerés elnyeréséig. Közleményében Hague hangsúlyozta, hogy az Aszad-ellenes koalíciónak ki kell építenie saját szervezeti struktúráit, szélesítenie kell lakossági támogatottságát, és hiteles tervet kell kidolgoznia a politikai átmenet végrehajtására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását