2024. május 5. - Györgyi
Az orosz külügyminisztérium szerdán visszautasította Washington azon bírálatát, hogy Moszkva semmit sem tesz a szíriai válság megoldása érdekében.
2012. augusztus 22. szerda 18:33 - HírExtra
Az orosz válasznyilatkozat szerint farizeusként viselkedik a Nyugat, amikor azzal vádolja Oroszországot, hogy akadályozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának erőfeszítéseit a válság megoldására.

A tárca az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének kijelentésére reagálva közölte: Moszkva tudja, mit kell tenni a rendezéshez, mivel Washingtonnal közösen dolgozta ki a genfi nyilatkozatot.
"Valóban, mi tudjuk, mit kell tenni, mivel a Szíriáért Akciócsoport valamennyi tagja a Genfben elfogadott nyilatkozatban kötelezettséget vállalt arra, hogy mind a szíriai kormánnyal, mind az ellenzékkel együtt fog működni, hogy a nemzeti megbékélés folyamata mielőbb kezdetét vegye" - olvasható az orosz nyilatkozatban.

Az orosz külügyminisztérium arra is kitért álláspontjának alátámasztására, hogy a napokban New Yorkban képviselője azt javasolta: a Szíriáért Akciócsoport intézzen rövid felhívást a damaszkuszi kormányhoz és valamennyi ellenzéki csoportosuláshoz, hogy a legrövidebb időn belül hagyjanak fel a harcokkal, és kezdjék meg a tárgyalásokat. "A nyugati partnerek azonban a javaslat megvitatását is elhárították, és nem csak eltorzítják a genfi megállapodások lényegét, hanem azt hangoztatják, hogy azok elavultak" - vádolta a nyugati államokat a moszkvai külügy.
"Oroszország ugyanakkor lelkiismeretesen halad az útján, folyamatosan együttműködve a szíriai kormánnyal" - hangoztatta a közlemény, kiemelve, hogy a damaszkuszi kabinet küldöttsége kedden Moszkvában tárgyalt és leszögezte, hogy kész a politikai párbeszédre.

"Nyugati partnereink mindeddig semmit sem csináltak annak érdekében, hogy hassanak az ellenzékre, és arra ösztönözzék, hogy párbeszédre lépjen a kormánnyal" - áll a moszkvai külügyminisztérium válaszában.

A Szíriáért Akciócsoport júniusban ült össze Genfben Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Törökország, az ENSZ és az Európai Unió képviselőinek részvételével. A politikai átmenetről szóló június 30-án elfogadott nyilatkozat szerint Szíriában teljes jogkörű nemzeti egységkormányt kell alakítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását