2024. május 3. - Tímea, Irma

Hamarosan indul az IMF alkudozás

Cséfalvay Zoltán szerint az EU-val és az IMF-fel hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások, amelyek március végén vagy áprilisban le is zárulhatnak egy biztonsági védőhálóról.
2012. február 20. hétfő 12:38 - HírExtra
A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával a magyar gazdaság helyzetéről és a bevezetett átalakításokról közölt interjút a két vezető lengyel napilap hétfői száma: a baloldali liberális Gazeta Wyborcza és a konzervatív Rzeczpospolita.

A Gazeta Wyborcza-interjúban Cséfalvay Zoltán az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásokkal összefüggésben hangsúlyozta: "nem célja a kormánynak a központi bank függetlenségének korlátozása", "a jegybank független, az volt és az is marad".
Az Európai Bizottságnak küldött válaszlevéllel kapcsolatban elmondta, hogy remélhetőleg "most már megkezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val". Hangsúlyozta, hogy hasonló pénzügyi biztosítékkal egyebek közt Lengyelország is rendelkezik.

Az államtitkár elmondta, hogy a bankadó és más válságadók bevezetésére a magyar gazdaság versenyképességét növelő reformok véghezviteléhez volt szükség. Az átalakításokat részletezve elsősorban a munkaerő-piac rugalmassá tételét említette.

Az egykulcsos adóról elmondta, hogy a legális munkát hivatott támogatni, így az állami bevételek is várhatóan nőni fognak.

A Rzeczpospolita napilapnak adott interjúban az államtitkár azt mondta, hogy várhatóan március végén vagy áprilisban megköthető a megállapodás az EU-val és az IMF-fel, ami egy "biztonsági hálót" hozna létre a magyar gazdaság számára, és csökkentené a kötvények hozamát.
A forint erősödésével kapcsolatos kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy azt nemcsak a kormány retorikájának módosítása eredményezte, hanem a bevezetett átalakítások is.

Véleménye szerint Görögország példája azt bizonyítja, hogy a reformok hiányának recesszió a következménye, ezért Magyarország "nemcsak a költségvetés stabilitására, hanem a gazdasági növekedésre is épít", támogatja a vállalkozókat és csökkenti a bürokráciát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását