2024. május 10. - Ármin, Pálma

LMP: a Fidesz előveszi a "kommunistázós" kártyát

Az LMP frakcióvezetője szerint a Fidesz, miután képtelen arra, hogy új gazdaságpolitikai irányt szabjon az országnak, előveszi a "kommunistázós" kártyát.
2011. november 19. szombat 19:38 - HírExtra
A Lehet Más a Politika frakcióvezetője az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumába foglalandó, pénteken nyilvánosságot kapott fideszes javaslatról - amely kimondaná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető - azt mondta, "a rendszerváltás során elsunnyogott" tisztázásra szükség van, de ehhez az MSZP-t is meg kell nyerni.

Ugyanakkor egy ilyen típusú rendezést "a gazdaságpolitikai program meghirdetése helyet csinálni kalandorság, lelkiismeretlenség" - jelentette ki az ellenzéki politikus. Mint mondta, nagyon sok morális probléma azért halmozódott fel a rendszerváltás évei alatt, mert nem volt világos cezúra a régi és az új rendszer között. Az LMP ugyanakkor azt vallja, amit az Alkotmánybíróság 1993-ban kimondott, és "Sólyom László később többször is megerősített: jogállamot nem lehet a jogállam ellenében felépíteni".

A MSZP-ről és a "legalább ennyire sikertelen kormányzásáról" megvan az LMP véleménye, de azt a pártot, amely "a választók bizalmából az ötödik ciklusban benn van az Országgyűlésben, három ciklusban kormányzati felhatalmazást kapott az emberektől, (...) alkotmányos szinten megbélyegezni túl van minden határon" - fogalmazott.

Mint hozzátette, a törvényjavaslat nem vesz tudomást arról az 1991-es törvényről, amely elszámoltnak fogadta el az MSZMP pártvagyont. "Ezt nem létezőnek tekinteni, szintén kívül van a demokratikus kereteken".

Schiffer András a kormányzat által a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kezdeményezett tárgyalásokra utalva azt mondta: "bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor futóhomokra épített gazdaságpolitikája megbukott". Meglátása szerint "minden hamis", amire a kormány az eddigi gazdaságpolitikát alapozta, "amiért föláldozták a jogállamiságot az elmúlt másfél évben".

Valószínű nyelvbotlásnak nevezte Orbán Viktor szavait, amikor a kormányfő azt mondta, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet teremtenek. "Nyilván azt kívánta mondani, hogy ezzel a gazdaságpolitikával talán egymillió év alatt lehet tíz új munkahelyet teremteni" - jegyezte meg az ellenzéki párt frakcióvezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását