2024. május 5. - Györgyi

Még mindig húzós az arany ára

Az arany piacán többet nyomnak a latban az európai adósságválsággal kapcsolatos aggályok, mint a kínai vagy az európai kamatemelés.
2011. július 12. kedd 10:38 - HírExtra
Az aranypiac.hu MTI-nek megküldött összegzése szerint annak ellenére, hogy az elmúlt héten a három nagy központi bank közül kettő, a kínai jegybank és az Európai Központi Bank is kamatot emelt, a jegybanki intézkedések ez alkalommal nem hatottak a sárga nemesfém árfolyamára.

A pekingi kamatemelés mögött a hivatalos indoklás szerint elsősorban a Kínában érzékelt inflációs nyomás érhető tetten. A drágulás adhat még ezen a héten is okot izgalomra, hiszen inflációs adatok látnak napvilágot kedden az európai gazdaság motorjának számító Németországban, majd csütörtökön az euróövezet egészére vonatkozóan. Pénteken aztán az Egyesült Államokból érkezik adat a pénzromlásról.

Azzal, hogy az elmúlt hét elején a Moody's nemzetközi hitelminősítő egyszerre négy fokozattal rontotta Portugália adósosztályzatát, újabb lendületet vett a sárga nemesfém kurzusa.

Az aranypiac.hu emlékeztet arra, hogy a nemesfémárak emelkedésére az inflációs félelmek mellett a vezető gazdaságok adósságproblémái szolgálnak ismételten magyarázattal. 2008 szeptembere óta különböző fiskális és monetáris intézkedések sorozatán keresztül világszerte már eddig is történelmien egyedülálló pénzmennyiséget - becslések szerint 33.500 milliárd dollárt - fordítottak a nemzetközi pénzpiacok stabilizálására és a világgazdaság ösztönzésére. Ez a hitelekből előteremtett pénztömeg az egész világ egy éves gazdasági teljesítményének nagyjából a 60 százaléka.

A görög mentőcsomag legutóbb kialkudott 12 milliárd eurós részlete ehhez képest egy "ártatlan semmiség" - írja az aranypiac.hu. Szeptember közepére azonban ismét végzetesen elfogyhat a levegő, addigra egy további 120 milliárd eurós görög segélycsomag útnak indítására lesz még szükség az államcsőd elleni küzdelemben - mutatnak rá az aranypiac.hu szakértői.

Az összegzés szerint a pénz mintha már nem is számítana. Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának holland tagja, Nout Wellink nemrégiben az euróövezeti adósságválsággal összefüggésben annak a véleményének adott hangot, hogy tekintettel a Spanyolországban és Olaszországban várható problémákra, 750 milliárd euróról 1.500 milliárd euróra kellene megduplázni a bajba került országok megsegítését célzó uniós pénzalap (European Stability Mechanism, ESM) forrásait. A számok tehát egyre inkább "absztrakt dimenziókba" hajlanak el - húzza alá az internetes lap.

Az összegzés szerint a nemesfémpiac ezekre a fejleményekre jelenleg vad kilengésekkel reagál. Az arany árfolyama a jelenlegi nyári uborkaszezon közepette is stabilan tartja rekord közeli színvonalát, miközben komfortosan a középtávú trend mentén halad. Pénteken a londoni kereskedést 1.541,50 dollár/uncia áron zárta a sárga nemesfém, csaknem 4 százalékos heti pluszban. A következő, igencsak masszívnak ígérkező ellenállások azonban már 1.550 dollár környékén várhatók.

Az ezüst különösen látványosan jelentkezett vissza az elmúlt hét folyamán, dollárban számítva 7 százalékot is meghaladó pluszt produkálva.

A júniussal végződő második negyedév hagyományosan gyengén teljesít a nemesfémeknél. Az árfolyamok utóbbi évtizedben bekövetkezett folytonos növekedését látva azonban, emiatt nincs szükség aggodalomra.

A korrekciós fázisokat a távol-keleti befektetők milliói használják ki következetesen minél kedvezőbb árszinteken történő bevásárlásra a nemesfémekből. Indiában, miután 10 százalékkal nőtt már az idei év első negyedében az arany iránti kereslet, áprilisban további 10 százalékos, májusban pedig 11 százalékos növekedést mértek. Ez annál is meggyőzőbb adat, mivel erre a növekedésre egy csúcs közeli aranyár mellett és egy olyan időszakban került sor, amikor az esküvői szezon kereslete még nem mutatkozik a fogyasztásban - olvasható az aranypiac.hu honlapon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását