2024. május 14. - Bonifác

Az euró nincs veszélyben, görögök ide vagy oda

A görög adósságválság, az ország csekély gazdasági súlya miatt nem sodorja veszélybe a teljes eurózónát Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezérigazgatója szerint.
2011. június 27. hétfő 14:07 - HírExtra
Görögország alig öt százalékát adja az európai gazdaságnak. Nem hiszem, hogy a válság átterjedhetne a teljes európai gazdaságra - válaszolta a WTO vezetője a France Info francia hírrádiónak hétfőn adott interjújában arra a kérdésre, hogy milyen kockázatokkal járhat a görög válság az európai monetáris unióra.

Ez egy klasszikus történet: egy kis ország hosszú időn át többet költött, mint amennyi bevétele volt, mert nagyon alacsony kamatlábbal jutott kölcsönhöz - hangsúlyozta Lamy, aki szerint "még nem késő" megmenteni Görögországot a fizetésképtelenségtől.

Lamy úgy véli: Európa most fizeti meg az egyes uniós országok iránt évtizedeken át tanúsított pénzügyi lazaságot, amelynek részeként Athénnal sem volt elég szigorú az eurózónához való csatlakozáskor. "Nem lett volna nagyon korrekt a görögök hajában tetvek után kutatni azért, mert a statisztikákat meghamisították. És ez évtizedeken át tartott. És ezt a lazaságot most meg kell fizetni" - fogalmazott a WTO vezetője.

Athénnak a hét folyamán kell meggyőznie európai partnereit és hitelezőit arról, hogy vegyenek részt a Görögország számára kidolgozandó második mentőakcióban.

A szocialista kormány ellenzéke és a szakszervezetek kedd hajnaltól 48 órás sztrájkkal készülnek tiltakozni a szerdán és csütörtökön a parlament elé kerülő törvénycsomag elfogadása ellen. Az euróövezet országai viszont attól teszik függővé az államcsőd szélén álló országnak nyújtandó pénzügyi segítséget, amelybe magánhitelezőket is be kívánnak vonni, hogy Athén bevezeti-e az újabb megszorító intézkedéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását