2024. április 29. - Péter

Egységes baloldalról álmodik Mesterházy

Egy erős és egységes baloldal fontosságáról szólt Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a párt szombati kongresszusa elején elmondott beszédében - közölte Török Zsolt, a párt szóvivője újságírókkal az eseménynek helyt adó SYMA csarnokban.
2011. június 18. szombat 14:47 - HírExtra
Mesterházy beszédében kiemelte, mindent megtesz az erős és egységes baloldal fenntartása érdekében, hiszen szerinte csak így lehet leváltani az országot "tönkretevő" kormányt - mondta a szóvivő.

Kiemelte: a szocialista párt reális alternatívát kínál a kabinettel szemben, emellett egyszerre képviseli a leszakadt, hátrányos helyzetben élőket és azokat, akiknek fontos a szabadság és az alkotmányos jogok.

A pártelnök emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt több elemző az MSZP széthullását jósolta, ezzel szemben a párt a legfrissebb felmérések szerint 28 százalékra tudta emelni támogatottságát a biztos pártválasztók körében. Mesterházy Attila szerint ezt részben a szocialista párt társadalmi kapcsolatainak újjáépítésével sikerült elérniük.

A szóvivő tájékoztatása szerint a küldöttek a Himnusz eléneklésével kezdték a kongresszust, majd a pártelnököt követően a platformok vezetői és a küldöttcsoportok kapnak szót.

Török Zsolt elmondta: Kiss Péter, a Baloldali Tömörülés vezetője egy olyan karakteresen baloldali néppárt szükségességét hangsúlyozta, amely nem tagadhatja meg a liberalizmust. A volt kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: a "baloldaliság nem lehet egyenlő az osztogatással", szavai szerint esélyteremtésre, az igazságosságra törekvésre, a szabadság iránti vágyra és szolidaritásra kell építeni.

Török Zsolt tájékoztatása alapján a 436 küldöttből több mint 360-an érkeztek meg a kongresszus kezdetére, így a testület határozatképes. A szóvivő szerint az MSZP tagjai közül sokan mondták azt, hogy "hagyjátok már abba", a többség azonban egyértelműen úgy véli, szükség van "megfelelő mederben lefolytatott vitára". Kérdésre válaszolva megjegyezte továbbá, hogy a mellőzését nyílt levélben kifogásoló Kósáné Kovács Magda, a párt korábbi európai parlamenti képviselője azért nem kapott meghívást, mert a kongresszuson a párt alapszabálya csak a tanácskozási jogú meghívottak, valamint a küldöttek, illetve egyéb tisztségviselők vehetnek részt.

A kongresszuson elsőként az Orbán-kormány tevékenységét bíráló politikai nyilatkozatról szavazhatnak. Az MSZP elnöksége ezenkívül azt javasolja, vitassák meg, olyan baloldali néppárt maradjon-e az MSZP, amely nyitott a szövetségkötésre minden demokratikus ellenzéki erővel, vagy "oldják fel" az MSZP-t egy liberális és konzervatív értékrendet valló embereket is magában foglaló demokrata pártban. Emellett a kongresszus napirendjére veszik, hogy vezérelvű, vagy a demokratikus működést megtartó, alulról felfelé szerveződő párt legyen az MSZP. Az elnökség ezekről a kérdésekről is határozatot fogadtatna el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását