2024. május 4. - Mónika, Flórián

Amiből majdnem ámokfutás lett

Megkezdődött kedden a Fővárosi Bíróságon annak a joghallgatónak a büntetőpere, akit azzal vádolnak, hogy eltervezte huszonkét ember megölését.
2011. március 29. kedd 11:55 - HírExtra
A vádirat szerint S. Ábelben először 2008 tavaszán, a finnországi, németországi és egyesült államokbeli iskolai mészárlásokról szóló hírek hatására merült fel, hogy lőfegyvert szerez, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) annyi diákot öl meg, amennyit csak tud, és saját életének is véget vet. A hallgató részletes tervet dolgozott ki a végrehajtáshoz és hozzá is kezdett annak megvalósításához. A tervezés során az is felvetődött benne, hogy nem az egyetemen, hanem valamelyik nagy bevásárlóközpontban öl meg embereket.

A vádlott a tervezett cselekményét elnevezte "Nagy Tettnek". A tervezés során az is felmerült benne, hogy nem az egyetemen, hanem valamelyik nagy bevásárlóközpontban öli meg az embereket, és e célból fel is mért két lehetséges helyszínt. Úgy tervezte, hogy legalább huszonkét embert öl meg: minden életévéért egy-egy ember életével akart bosszút állni.

A tervezett mészárlásra nem került sor, de a vádlott megtartotta a fegyvert, levelezésében és ismerősei előtt pedig továbbra is olyan kijelentéseket tett, amelyek saját üldözöttségére, isteni mivoltára és gyilkos indulataira utaltak - tartalmazza a vádirat.

Tavaly februárban Somogyi Ábel telefonon beszélt egyik csoporttársnőjével, akit megijesztett a beszélgetés tartalma és hangvétele, ezért felvette a kapcsolatot egy másik csoporttársukkal, aki jobban ismerte a fiút. Megnézték együtt a vádlott verseit tartalmazó blogot, és ebből, valamint a vádlott korábbi, az iskolai mészárlásokat dicsőítő megnyilvánulásaiból arra következtettek, hogy diáktársuk iskolai lövöldözésre készül, ezért értesítették a rendőrséget.

A nyomozóhatóság a bejelentés, a hatósági nyilvántartási adatok, a vádlott környezetében végzett adatgyűjtés és egyéb körülmények alapján bűncselekmény gyanúja miatt elfogta Somogyi Ábelt, a lőfegyverét pedig lefoglalták a lakásán. Az ügyészség emberölés előkészületének bűntettével, súlyos egészségromlást okozó testi sértés bűntettével és garázdaság vétségével vádolja Somogyi Ábelt. Az ügyész szerint a vádlott személyiségzavarban szenved, de ez nem jelenti azt, hogy az elmeműködése annyira kóros lenne, hogy ne ismerné fel cselekményeinek következményeit.

A vád szerint korábban bántalmazta a családját Somogyi Ábel.

A vádirat szerint a kiemelkedő intellektuális képességű Somogyi Ábel személyisége gyerekkorától kezdve - különféle okok miatt - fokozódó mértékben torzult. Tizennégy éves korától kezdve visszatérően bántalmazta családtagjait, nagymamájának egy veszekedés során eltörte az állkapcsát is, és többször tört, zúzott. Később már a külvilágban megmutatkozott agresszivitása: beszerzett egy gázriasztópisztolyt, amelyet lakókörnyezetében elsütött, ismerőseit rendszeresen inzultálta, alkalmanként verekedést provokált.

Somogyi Ábel 2006-ban kitűnő eredménnyel tett emelt szintű érettségi vizsgát, majd felvették az ELTE jogi karára. A vádlott nem tudott beilleszkedni, csoporttársaival lekezelően viselkedett, nagy részükkel rossz viszonyban volt. Somogyi Ábelben már régebben tudatosult, hogy gyűlöli az életét, a környezetét - mondta az ügyész.

A keddi tárgyalási napon kizárási indítványt terjesztett elő a Fővárosi Főügyészség vezetőjével szemben a huszonkét ember megölésének előkészítésével vádolt S. Ábel joghallgató a Fővárosi Bíróságon. A vádlott indítványában az szerepel, hogy a fővárosi főügyész a nyomozás során eljárt egyik bíró hozzátartozója, ami szerinte azt jelenti, hogy a Fővárosi Főügyészség nem járhat el az ügyében. A bíróság szerint a kizárási indítvány nem akasztja meg az eljárást, de ítélet nem hozható addig, amíg a kérelmet a ügyészség el nem bírálja.

Medveczky Gábor ügyész a bíró kérdésére válaszolva azt mondta: ő nem érzi magát elfogultnak, ugyanakkor egyetértett azzal, hogy nem járhat el az ügyben addig, amíg az ügyészség nem dönt a vádlott indítványáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását