2024. május 5. - Györgyi

Megalakult az iszaposok érdekvédelme

A vörösiszap-katasztrófa területén élő emberek érdekvédelme és érdekképviselete céljából Esélyt az Életre a Vörösiszap Után néven egyesületet alapítottak devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakosok.
2011. március 19. szombat 10:16 - HírExtra
Az alapítók minden, az érintett településen élő embert károsultnak tekintenek a széleskörű utóhatások, az érintett településeken lévő ingatlanok értékvesztése miatt.

Aktívan tenni kívánnak azért, hogy az egészségügyi tájékoztatás naprakész és a jelenleginél megnyugtatóbb legyen, a szűrővizsgálatokat szélesebb kört bevonva végezzék.

Az Egyesület kiemelt célja az elköltözni szándékozók segítése. A vörösiszap-katasztrófa sújtotta övezetben, a nagy mennyiségű káros anyag elterjedtsége, folyamatos porzása, talajba keveredése és a vizekbe való leszivárgása miatt nem tisztázható, hogy mikor mentesül, ha mentesül egyáltalán a káros utóhatásoktól az érintett terület és annak környezete. Emiatt az elöntött településekről jelentős elvándorlás indult meg. Sokan azonban nem tudnak elköltözni, mert a lakásokat és házakat értékesíteni nem lehet, mivel megszűnt a kívülről való beköltözés. Akik el akarnak költözni, azok elköltözhessen és ehhez minden segítséget megkapjanak.

Fontosnak tekintik, hogy minden információ, amely a katasztrófát érinti a nyilvánosság elé kerülhessen, így pontos és naprakész tájékoztatást kérnek a katasztrófával kapcsolatos vizsgálatok állásáról, a felelősségre vonás aktuális helyzetéről.

A helyi gazdasági vállalkozások többsége rossz helyzetbe került a katasztrófa után, ezért segítésük kulcsfontosságú feladat. Az Egyesület célja az, hogy segítse a helyi vállalkozásokat, képviselje érdekeiket. Fontos feladat, hogy mentesüljenek a lehető legtöbb adó és járulék megfizetése alól, például a rendkívüli terhet jelentő iparűzési adó fizetése alól.

A katasztrófát követő hetekben Magyarország polgárai rendkívüli segítséget adtak az itt élőknek. Az anyagi támogatások azonban nem jutottak el közvetlenül az érintett településeken élőkhöz, illetve az abból tervezett beruházásokat a helyben élők többsége indokolatlannak tekinti. Az összegyűjtött pénzbeli adományokat teljes mértékben helyiek érdekében kell elkölteni úgy, hogy bevonják őket a döntéshozatalba és az ő céljaiknak megfelelően költik el azt (pl. teljes körű egészségügyi vizsgálatok, elköltözés segítése).
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását