2024. május 28. - Emil, Csanád

Szaúd-Arábiában és Szaúd-Arábiától is félnek

Három síita foglyot engedtek szabadon a szaúd-arábiai hatóságok, miután a vezetés tárgyalt a keleti területek vezetőivel.
2011. február 21. hétfő 10:44 - HírExtra
Három aktivistát elengedtek

A három aktivistát még 2009-ben vették őrizetbe, amiért Quatif (Kelet-Szaúd-Arábia) tartományban részt vettek egy ülősztrájkban. A sztrájk azért robbant ki, mert Medinában több síitát is megtámadtak a hatóságok.

Munir Jassaast, Ramzi Mohammedet és Jamal Lebadot az után engedték szabadon, hogy a hatóságok tárgyaltak Quataf tartomány irányítójával, és a helyi vezetőkkel.

Ramzi Mohammed

Az elemzők szerint a szaúdi kormányzat a külpolitikai események miatt döntött így. Elsősorban a bahreini véres tüntetések váltották ki ezt a reakciót. Mindenesetre kilenc síita továbbra is fogságban van. Őket azzal vádolják, hogy 1996-ban megtámadták a khobari amerikai támaszpontot.

Drágul az olaj

Gazdasági szempontból kellemetlen lenne, ha Szaúd-Arábiában is felkelések lennének. A líbiai események hatására már így is drágult az olaj az ázsiai tőzsdéken. Benson Wang, a Sydney-i Tőzsde olajkereskedője szerint azért is emelkedik az olaj ára, mert félő, hogy a tüntetési hullám eléri Szaúd-Arábiát.

Forrás: Albawaba/Reuters/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását