2024. április 19. - Emma

Állami segítség a TÉSZ-eknek

Húsz százalékkel több nemzeti támogatást kapnak 2011-ben a Zöldség-Gyümölcs Termelői Csoportok (TÉSZ-ek).
2011. február 21. hétfő 18:30 - HírExtra
A Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy a TÉSZ-ek beruházásaihoz szükséges öt százalékos nemzeti támogatást 25 %-ra emeli, így a termelői szerveződések hatékonyan tudják tárolni, csomagolni és értékesíteni tagjaik termékeit, és a megnövekedett vagyonuk elegendő fedezetet ad a tevékenységük finanszírozásához.

Az uniós rendelkezések szerint, ha a tagállamok legalább 5%-os támogatást nyújtanak beruházásokhoz, akkor az EU a költségek 50%-át megtéríti. A minisztérium forrásbővítésének célja, hogy a termelői csoportok eladósodás nélkül váljanak szilárd, elismert szervezetté.

TÉSZ-ek 1999 óta működnek hazánkban, azóta nemzeti támogatásban részesülnek. Az EU csatlakozás után a nemzeti támogatást közösségi támogatás váltotta fel, ami kiegészült nemzeti forrásokkal is. Az Unió a zöldség-gyümölcs piacszervezés reformját követően, 2008-tól megerősítette a termelői csoportok szerepét az új tagállamokban.

Egyszerűsödik a dohánytermelők nyilatkozattételi kötelezettsége

A módosított szabályozásnak köszönhetően a dohánytermelő együtt beadhatja a támogatási és a nyilatkozattételi kérelmét. Az összevonás oka a bürokrácia csökkentése, a költségtakarékosság, és a kevesebb hibalehetőség. Fontos változás, hogy a gazdálkodónak ezentúl február 15. helyett május 15-ig kell benyújtaniuk a egységes kérelmüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalba.

A rendeletmódosítás február 19-től hatályos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását