2024. június 8. - Medárd

Nyár végén nyílik a CET

A beruházó tervei szerint augusztus 20-án nyitnák meg a nagyközönség előtt a Duna-parti közraktáraknál épült CET-et.
2011. február 18. péntek 15:07 - HírExtra
Márton Imre, a Porto Investment ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy a CET (Central European Time, azaz közép-európai idő) elnevezésű komplexum átadás idejét az befolyásolhatja, hogy a hiányzó közműszerződéseket mikor tudják megkötni. Az eredeti tervek szerint a CET-et 2010 augusztus 31-én kellett volna átadni.

A beruházó a csúszást vis maior-ral magyarázta; egyik miskolci beszállítójukat ugyanis árvízkár érte, emiatt nem tudták leszállítani a fémszerkezeteket. A cégvezető a fővárosi gazdasági bizottság pénteki ülését követően nyilatkozott.

A testület ülésén, amelyen Márton Imre is szót kapott, egyebek mellett vita alakult ki a 8,5 milliárdos beruházás szerződéseivel, valamint a közműszerződések megkötésével kapcsolatban. A kivitelező és a főváros szinte csak abban értett egyet, hogy közös munka során kell ez utóbbiakat megszerezni, de arról már vita folyt, hogy a csúszás miért alakult ki. A bizottság ülésén a képviselők tájékoztatót hallgattak meg Bagdy Gábor főpolgármester-helyettestől a beruházás aktuális helyzetéről és a fővárost érintő problémákról. A politikus arra mutatott rá, hogy az előző városvezetés által kötött konstrukcióban lényegében a főváros "a nyakába vette az üzleti kockázatokat".

Közölte azt is, a főváros azért is nehéz helyzetben van, mert mindeddig nem tekinthettek bele két, a beruházó által kötött szerződésbe, így a generálkivitelezői és a finanszírozási szerződések tartalmát nem ismerik. Márton Imre úgy válaszolt, hogy a Porto nem zárkózik el az említett szerződések ismertetésétől, ha a fővárossal "jóhiszemű" egyeztetések kezdődnek. Hangsúlyozta, a felek között jelenleg vita van, mert a főváros lehívott egy teljesítési garanciát, amelynek jogosságát a Porto vitatja.

A közművesítés ügyével megbízott Fiműv Zrt. képviselője, Sényi Gábor az ülésen fotókat mutatott be a képviselőknek, amelyeken a CET épületének hibái és hiányosságai voltak láthatók. Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke szerint "ezek a képek magukért beszélnek".

A fotók, és az azokhoz fűzött aláírások tanúsága szerint - egyebek között - több beázás, üvegrepedés, hiányzó kültéri világítás, balesetveszélyes csempézés, "barkácsolt" tetőszigetelés, hiányzó burkolat fotói láthatók. A mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását a tervek szerint 2010 augusztusában kellett volna befejezni, a 8,5 milliárd forintos beruházás PPP-konstrukcióban, a Fővárosi Önkormányzat szerepvállalásával és a Porto Invest Kft. fejlesztéseként valósul meg.

A hatalmas, bálnára hasonlító épületegyüttes szokatlan megoldásban integrálja a XIX. századi raktárépületeket egy korszerű építménnyel. A két meglévő régi raktárépületen egy egyedi tervezésű üveghéj nyúlik át, és galériát alkotva egyesíti a régi és új építményeket, amelyekben sok üzlet működik majd, a kis butikoktól, bároktól, művészeti galériáktól a nagyobb egységekig, éttermekig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását