2024. május 5. - Györgyi

Elhalasztják a csúcstalálkozót

Elhalasztják az Európai Unió május 27-re tervezett keleti partnerségi csúcstalálkozóját, és a rendezvényt az év második felében, a lengyel EU-elnökség alatt tartják meg - közölte Brüsszelben Hajdu Márton, a magyar EU-elnökség szóvivője.
2011. február 17. csütörtök 15:04 - HírExtra
A keleti partnerségi csúcstalálkozót az eredeti tervek szerint Gödöllőn rendezték volna meg a magyar elnökség szervezésében. Az unió keleti partnerségi politikája a Fehéroroszországgal, Ukrajnával, Moldovával, Azerbajdzsánnal, Grúziával és Örményországgal való kapcsolatokra terjed ki.

A tagországok 2009-ben döntöttek arról, hogy 2011-ben csúcstalálkozóra hívják össze az uniós állam-, illetve kormányfőket, valamint az érintett hat ország első számú vezetőit. A keleti partnerségi csúcs időpontját ezután május végére tűzték ki.

A tervezett időpontban azonban - közölte a magyar elnökségi szóvivő - számos más nemzetközi eseményt is tartanak. Ezért a magyar elnökség és a soron következő lengyel elnökség konzultált Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, és azt kezdeményezte, hogy a keleti partnerségi csúcstalálkozót tegyék át az év második felére, Lengyelországba.

"Az időpont és a helyszín megváltoztatásának okai tisztán logisztikai jellegűek" - hangsúlyozta Hajdu Márton.

Mint hozzátette, a magyar EU-elnökség nagy jelentőséget tulajdonít a keleti partnerségnek, és a következő lengyel elnökséggel, az Európai Tanács elnökével, valamint az Európai Bizottsággal együttműködve folytatja az előkészületeket annak érdekében, hogy a csúcstalálkozó sikeres és érdemi legyen, erősítse meg a keleti partnerség céljait és elveit.

A következő lengyel elnökség kifejezte készségét, hogy felveszi a csúcstalálkozó megrendezését saját elnökségi programjába. A lengyel fél szorosan együtt kíván működni a magyar elnökséggel annak érdekében, hogy az eddigi előkészületek eredményeit a lehető legnagyobb mértékben figyelembe vegyék - közölte a magyar szóvivő.

A hivatalos tájékoztatás nem tért ki arra, hogy milyen más nemzetközi események időpontjával ütközik a keleti partnerségi csúcs eredetileg tervezett időpontja. Ismeretes azonban, hogy a világ nyolc kiemelkedő nemzetgazdaságát - az Egyesült Államokat, Japánt, Nagy-Britanniát, Németországot, Franciaországot, Olaszországot, Kanadát, valamint Oroszországot - tömörítő G8-as csoport május 26-27-én tartja csúcstalálkozóját a franciaországi Deauville-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását