2024. május 3. - Tímea, Irma

Szigorúan titkosak az állampolgári adatok

A magyar kormány sem Szlovákiának, sem más országnak nem szolgáltat állampolgársági adatot - jelentette ki Semjén Zsolt a kettős állampolgárságot szabályozó magyar-szlovák államközi szerződés tervezete kapcsán.
2011. február 16. szerda 19:35 - HírExtra
A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kiemelte: mindez összhangban van a nemzetközi joggal. A szlovák fél kedden Budapesten adta át a magyar félnek a magyar-szlovák kettős állampolgárságot szabályozó államközi szerződés tervezetét. A szerződés megkötéséről szóló tárgyalások megindításában nemrégiben egyezett meg Pozsonyban a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Iveta Radicová.

"A szerződés célja: szabályozni a másik ország állampolgársága felvételének feltételeit, a diplomáciai és konzuli védelemnyújtást a kettős állampolgároknak, a kettős állampolgárságot kérő, illetve a kettős állampolgárságot elnyerő személyek jegyzékének évenkénti cseréje" - jelentette ki a szlovák államtitkár.

A dokumentumot szerdán a Magyar Koalíció Pártja (MKP) számára teljességgel elfogadhatatlannak nevezte. A Berényi József pártelnök által aláírt közleményben az MKP egyebek között megállapítja, hogy a szlovák fél javaslata ellentétes a szlovák kormánykoalíció parlament elé vitt elképzeléseivel is.

A parlamenten kívüli magyar párt kifogásolja a szlovák tervezet azon paragrafusait, amelyek szerint "a másik fél állampolgársága akkor vehető fel, ha a kérelmező lakhelye legalább 12 hónapon át az adott ország területén található", vagy ha "ott több mint 5 évig folyamatosan tanulmányokat folytat, illetve munkaviszonyban van, miközben állandó lakhellyel rendelkezik".

Nem tetszik az MKP-nek, hogy a szerződéstervezet 5. cikkelye azt is kimondja, hogy Szlovákia és Magyarország minden évben május 31-ig kölcsönösen kicseréli azon állampolgárok listáját, akik kérelmezték, illetőleg akiknek odaítélték a másik fél állampolgárságát az előző naptári évben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását