2024. május 3. - Tímea, Irma

Állampolgársági törvény: módosításra várva

Bugár Béla szerint a szlovák parlament márciusban tűzi újra napirendjére az állampolgársági törvény módosítását.
2011. február 11. péntek 10:13 - HírExtra
"Kormányjavaslatként, a márciusi ülésszak első napján (...) kezdünk tárgyalni a ma (csütörtökön) visszavont, Gál Gábor-Somogyi Szilárd és Pavol Kubovic-féle javaslatról. Szövege változatlan marad" - nyilatkozta a magyar-szlovák Híd párt elnöke a pozsonyi Új Szó című napilapban pénteken megjelent interjújában. A pozsonyi kormánykoalíció csütörtökön visszavonta az állampolgársági törvényt módosítására tett indítványát - amelynek értelmében egy másik állampolgárság felvétele a jövőben nem járna a szlovák állampolgárság elveszítésével.

A koalíció néhány képviselője a parlamentben megtorpedózta a jogszabály szigorának enyhítését. Bugár ennek nyomán bejelentette: amíg a helyzet nem rendeződik, a Híd nem fogja támogatni a koalíciós törvényjavaslatokat. "Ez a jelenlegi, februári ülésre érvényes. Rendkívüli ülésen később szavazhatunk majd néhány olyan javaslatról, amelyeket, ha most nem hagynak jóvá, nagy károk keletkeznének az országban. De ezt sem a jelenlegi ülésen" - magyarázta pártja álláspontját a politikus.

Bugár hozzátette: ugyanígy beterjesztik a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) javaslatát is a fegyveres testületekről, amely meghatározná, mely pozíciókat nem tölthetnek be a jövőben kettős állampolgárok.

Arra a felvetésre, hogy nem lenne-e jobb a koalíciós javaslat erőltetése helyett megvárni a kettős állampolgárságról szóló kormányközi szerződést, amelynek lehetősége a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozón merült fel, Bugár kifejtette: "A koalíciós partnerek ezt szeretnék, de számunkra ez nem megoldás. Ennek elkészítése akár egy évig is eltarthat. Addig itt embereket fognak állampolgárságuktól megfosztani. A Hídnak fontos az, hogy ne büntethessék azokat, akik a magyar állampolgárságot kérik."

A pártelnök úgy látja: a koalíciós indítványt módosítani kívánó Igor Matovic képviselő javaslatának elfogadása "ugyanis azt jelentette volna, hogy magyar állampolgárokat büntethettek volna, amerikai, kanadai, ír stb. állampolgárokat viszont nem".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását