2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab
Merre felé halad a világ és a világkép alakításában mekkora szerepe van a teátrumoknak? Cseke Péterrel, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatójával beszélgettünk.
2011. február 15. kedd 06:29 - Győry S. József
Shakespeare szavaival élve „Színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő.” Véleménye szerint a világ színdarabja jelen pillanatban miről szól?

A színdarab a világ nagyobbik részén a demokráciáról illetve a bürokráciáról, néhány helyen pedig a szocializmusként emlegetett végjátékról szól. Nem kevés országban a próbák már elkezdődtek, ám a mi országunkban még sok-sok próbára van szükség ahhoz, hogy az előadás sikeres, problémamentes legyen.

Cseke Péter

Aktuálpolitikát félretéve miként látja: a színháznak, színjátszásnak feladata az emberek nevelésébe, oktatásába beleszólni, akár a politikai élettel összefonódva is? Vagy pusztán a szórakoztatás az egyetlen cél?

Nem csak a szórakoztatás az egyetlen cél, legalábbis a  kecskeméti Katona József Színházban nem az: fontos, hogy egy színház gondolkodtasson, kérdéseket tegyen fel. Nagyon sokan féltették a színházakat a rádió, mozi és a televízió megjelenésekor, ám sokat mond az a tény, hogy a mai napig teltházzal működnek a színházak: abban a korban is, amikor egy könyv, egy DVD megvásárlása sokaknak problémát jelent. Nem csak írástudók felelősségéről, hanem „színházcsinálók” felelősségéről is beszélni kell, hiszen ez valóban nagy kihívás.

A színház egy közösségi szertartás. Egyszeri és megismételhetetlen. Több száz embert képes megnevettetetni, megríkatni, elgondolkodtatni. Ez egyedi tulajdonság, épp ezért nem kell félteni a színházat, melynek több mint kétezerötszáz éves múltja és még sok ezer éves jövője van.

A későbbiek folyamán milyen technikát kellene átvenni a mozitól annak érdekében, hogy a jelenleginél is népszerűbb időtöltés legyen a színházba járás? A mozikon nagyon sokat segített a 3D-s technológia elterjedése.


A 3D egy nagyon jó dolog, ám mégiscsak egy vászon előtt ülök, ahol szemüveg van rajtam. A valóságos színházat, tehát amikor a szemem előtt zajlik a cselekmény, hús-vér emberek előadásában, azt nem fogja felülmúlni a 3D.

A színházaknak ettől függetlenül mindig meg kell újulniuk. Jelenleg is nagyon sok újítást tapasztalhatunk a nézőtereken ülve, mely a látványvilág magasabb szintre emelkedését segíti. A mai musicalek például megkövetelik, hogy percenként, másfél percenként valamilyen látványeleme legyen a színpadnak.

A Katona József Színház ”Nyomorultak” című musicalje tökéletesen megfelel ennek az elvárásnak. Nagyon sokan mondják, hogy a darabunk a világ bármelyik pontján felvállalható előadás.

Míg korábban a színészek hazánkban is igazi sztároknak számítottak, addig manapság ezt a szerepet átvették a gyakran értelmetlennek tűnő celebek. A színjátszás mindenkihez szól, vagy csak egy réteghez?

Nagyon boldog lennék, ha azt mondhatnám, hogy mindenkihez szól, persze ez időtől, neveltetéstől és anyagi lehetőségtől is függ. A gyermekek nevelése nagyon fontos, ám közel húsz éve bezárták az egyetlen gyermek és ifjúsági színházat a fővárosban. Ahhoz, hogy húsz, negyven, nyolcvan év múlva is legyen színházba járó, értő közönség, ahhoz fel kell ismerni azt, hogy a gyerekekkel is meg kell szerettetni a színházat.

A fővárosban működik a Kolibri Színház, melynek nagyon remek, gyerekeknek szóló előadásai vannak, ám csupán valamivel több, mint kétszáz férőhelyes. Budapest egy közel kétmilliós európai főváros: szomorú belegondolni, hogy egy gyereknek milyen kevés lehetősége van színházba eljutni. A vidéki városokban kicsit jobb a helyzet, így nálunk, Kecskeméten is. A színházaknak ki kell nevelnie a saját közönségét, de nem celebek, hanem igazi jó színészek közreműködésével.

A Nemzeti Színház és Alföldi Róbert több darabjának esetében többször felmerült az, hogy a színpadon bemutatott produkció nem hazánk - ha úgy tetszik - főszínházába illik. Erről mi a véleménye?

Nem tudok nyilatkozni a Nemzeti Színház kérdéséről, hiszen ez a kulturális kormányzat feladata. A Nemzeti igazgatói posztja mindig is politikai kérdés volt, mivel a támogatásának mértékében kiemelkedett az összes többi közül.

Minden színháznak úgy kellene működnie, mintha a Nemzeti Színház lenne. Helyesnek tartanám, ha mindez a nevükben is megjelenne, mint például Kecskeméti Nemzeti Színház Katona József Színháza. A felelősséget mindenkinek hordoznia kellene. Ha ez így lenne, akkor nem lenne miről beszélni.

Ha felkérnék a Nemzeti Színház igazgatói posztjának betöltésére, elvállalná a feladatot?


Szerencsére erről nincsen szó. Alföldi kinevezése különben is 2013-ig szól. Én magam két és fél éve állok a Kecskeméti színház élén és még ugyanennyi ideig szól a megbízásom. Nem hagynám cserben a színházat, a várost és a megyét, amely vezetésem alatt nagy örömmel fordult a színház felé és szellemi központként tud működni.

Cseke Péter
Cseke Péter Nagyváradon született 1953. október 3-án Cseke Sándor és Riedinger Beatrix gyermekeként. 1965–től él Magyarországon. Főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1972–1976 között. 1976–1981 között a debreceni Csokonai Színház tagja volt. 1981–1990 között a Madách Színház, 1990–1992 között pedig a Nemzeti Színház tagja volt. 1992–től szabadfoglalkozású. 1992–től a Jéglabda Szövetség elnökségi tagja. 1994-1997 között a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanított. 2001-től a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára. 2004-től a Turay Ida Színtársulat főrendezője. 2008-ban megválasztották a kecskeméti Katona József Színház igazgatójának. Pályája elején a fiatal hős szerepkört töltötte be, később sikerrel játszott karakterszerepeket is. Játékstílusa könnyed a prózai, az énekes és a táncos szerepekben egyaránt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását